15 січня: все про цей день, прикмети, традиції і погода у Житомирі

Сьогодні, 15 січня, День народження Вікіпедії. 

Свята

15 січня 2024 року проводиться Сумний понеділок. Відзначають в третій понеділок січня, який багато хто вважає самим гнітючим днем в році. Традиція з 2005 року. Ідея туристичної компанії Sky Travel. Ці січневі заходи у другий декаді місяця мають традиційний щорічний характер.

За повідомленнями, назву Blue Monday придумав психолог Кліфф Арналл 2004 року, і щороку він припадає на третій понеділок січня. Це оскаржувалося іншими людьми протягом багатьох років. Він придумав його після того, як одна святкова компанія попросила в нього «наукову формулу» від «січневого блюзу» (смутку, який буває в цей період).

Загалом «Синій понеділок» або «Сумний понеділок» вважається частиною псевдонауки. Загалом, це вважається фейком, і науковці не приймають його за правду.

Кліфф Арналл розповів про Синій понеділок у газеті Independent 2018 року. Багато компаній взяли на озброєння ідею Синього понеділка і створили кампанії, засновані на його концепції.

15 січня відзначається Всесвітній день снігу (інша назва — Міжнародний день зимових видів спорту). Свято започаткувала у 2012 році Міжнародна федерація лижного спорту.

15 січня в Україні і світі святкують День народження Вікіпедії. 2000 року Ларрі Сенджер та Джиммі Велс створили англомовний інтернет-ресурс Нупедію. Для цього сайту енциклопедичні статті писали лише експерти-науковці, а пізніше всі матеріали ще й ретельно рецензувалися. Автори Нупедії хотіли створити енциклопедію з контентом найвищої якості, тому він додавався досить повільно. 15 січня 2001 року автори Нупедії вирішили прискорити його. Вони відкрили паралельний проєкт, який назвали Вікіпедією. В ній статті могли редагувати всі користувачі. Ресурс швидко набирав популярності, а Нупедія свої позиції втрачала. 2003 року остання припинила своє існування.

Також 15 січня День Мартіна Лютера Кінга. Третій понеділок січня в США традиційно вихідний день, адже тут святкують День Мартіна Лютера Кінга — борця за права афроамериканців. Закон про це свято було підписано ще 1983 року, але вперше його провели лише через три роки. Довгий час подія мала різне найменування в різних штатах. Лише 2000 року день став національним святом.

15 січня в церковному календарі – день пам’яті Павла Фівейського. Він став першим християнським ченцем-відлюдником. Прожив в повній самотності 91 рік. Народився Павло в Єгипті. В ранньому дитинстві залишився без батьків і був змушений переховуватися від родичів, які бажали забрати у нього майно. Знайшов тоді притулок у невеликій печері, яку облаштував для життя. Їжу Павло отримував від птахів, які носили йому фініки та хліб. Сам він весь час проводив у молитвах.

Що не можна робити 15 січня

  • Заборонено з’ясовувати стосунки, лихословити.
  • Не можна залишати взуття брудним на ніч.
  • Не варто засуджувати інших, обговорювати їхнє життя.

Народні прикмети і традиції на 15 січня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: почути як каркають ворони — до потепління, а ось якщо птахи поховалися — прийде похолодання;
  • на вікнах мороз намалював візерунки, наче житні колоски донизу, урожай буде хорошим;
  • вітряна погода вказує на вологий рік;
  • защебетали снігурі — чекайте на зміну погоди;
  • зорі мерехтять уночі — до морозів.

Наші предки вірили, що цього дня чаклуни передають свої вміння учням, а тому потрібно бути максимально обережним, адже молоді маги практикуються. Саме через це остерігалися порчі. Для цього проводили різноманітні захисні заходи. Зокрема, плювали через плече і стукали по дереву.

Іменини

Фома, Юліан, Варлам, Гаврило, Герасим, Іван, Михайло, Павло, Прохор, Олена.

Талісманом людини, народженої 15 січня є гагат. Загадковий і таємничий камінь. Здавна вірили, що гагат допомагає позбутися нерозділеного кохання і захищає від нечисті.

Погода у Житомирі

У Житомирі майже весь день погода буде похмурою, лише ввечері небо проясниться. Вранці розпочався сніг, але він повинен закінчитися ще до приходу вечора. Від 2 градусів морозу до 1 тепла.

 

Джерело

Новини України