У Міненерго назвали причину повернення відключень світла за борги

У Міненерго назвали причину повернення відключень світла за борги

В Україні знову дозволили відключати світло

Деякі споживачі почали зловживати забороною на відключення боржників та не сплачували свої рахунки за комунальні послуги.

  Через заборону відключення боржників деякі споживачі зловживали цим, щоб не платити за комунальні послуги. Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко.    «Ми побачили, що, на жаль, деякі скажімо як побутові, так і не побутові споживачі почали використовувати цю заборону для того, щоб не платити. Тому це нечесно. Особливо це нечесно, коли я дивлюся, що прифронтові регіони, що платять більше ніж області, які не дотичні до безпосередніх бойових дій. Я вважаю, це як мінімум не справедливо», — сказав він.    Міністр зазначив, що скасування заборони на відключення боржників не означає те, що постачальники почнуть всіх відключати. 
  «Це як мінімум має покращити платіжну дисципліну особливо коли мова йде про те, коли не можна пояснити коли це просто ти зловживаєш тим, що є можливість не платити», — заявив він.

Галущенко наголосив, що від надходження коштів за спожиту електроенергію залежить якість і швидкість відновлення електропостачання після негоди. 

Нагадаємо, наприкінці грудня 2023 року Кабінет міністрів скасував мораторій від 24 березня 2022 року на відключення споживачів житлово-комунальних послуг у разі заборгованості.

Мораторій продовжує діяти лише на тих територіях, де тривають бойові дії, або які перебувають під тимчасовою окупацією. В решті областей, у разі злісної несплати за рахунками, споживачам знову нараховуватимуться пеня та штрафи.
Як відомо, з 1 червня минулого року Кабмін підвищив тарифи на електроенергію для населення — до 2,64 грн/кВт-год. А 30 червня в Україні суттєво подорожчала електроенергія для бізнесу.   У 2024 році тариф на електроенергію для населення України може зрости на 15% — до 3 гривень за кіловат-годину. 

Джерело

Новини України