Травми від війни: у Житомирі відкрили безпечний простір, де допомагатимуть дітям «засвітитися»

Чути звуки сирен та вибухи, бачити жорстокість окупантів, вимушено переїхати в інше місто, втратити через війну найрідніших… Реалії війни невтішні: маємо велику кількість дітей з травмами війни.

12-річна Улянка своє звичне середовище втратила два роки тому, коли через війну вимушена була приїхати до Житомира з Харкова. Про своє рідне місто любить розповідати: «У нас багато університетів та місць, де діти розвиваються. Там мої друзі… Там дуже цікаво».

У Житомирі Улянка теж знайшла друзів. Вона вчиться в ліцеї №14, займається повітряною гімнастикою, плаванням та любить ліпити…

Поруч Улянки — психологиня Тетяна Шапран, яка пильно стежить, аби дівчинці не поставили запитання, що травмує. «Для неї та її мами важливо, щоб їхня історія не виходила за межі і залишалася з ними», — пояснює фахівчиня.

Тетяна Шапран — головна психологиня центру «СвіТи», що сьогодні відкрився у Житомирі. Тут працюватимуть задля збереження ментального здоров’я дітей від 12-ти до 16-ти років — насамперед дітей ВПО, військовослужбовців та тих, у кого війна забрала тата чи маму.

«СвіТи» — це комфортно облаштований простір для підлітків: є кухня, зручні крісла-мішки, диван, стільці, інтерактивна дошка та все необхідне приладдя для проведення групових занять. Та головне — тут дитина, що має травму війни, знайде опору та розуміння.

 

Джерело: Житомирська міська рада

Джерело

Новини України