Борги на ринку е/е перед Укргідроенерго можуть зрости до 12-16 млрд

Борги на ринку е/е перед Укргідроенерго можуть зрости до 12-16 млрд

Фото: zn.ua В Укргідроенерго розповіли про борги на балансуючому ринку електроенергії

Через неплатників на балансуючому ринку електроенергії гідрогенерація вже недоотримала 8 млрд гривень.

  Борг Укренерго перед Укргідроенерго на балансуючому ринку досяг 8 млрд гривень. Якщо не почати розв’язувати проблему неплатежів, то заборгованість протягом року може зрости до 12-16 млрд гривень. Про це заявив заступник гендиректора з комерційної діяльності Укргідроенерго Богдан Сухецький під час дискусії Energy Club.

Представник компанії зазначив, що якщо на кінець 2022 року борги на балансуючому ринку перед Укргідроенерго складали 4 млрд гривень, то на початок 2024 року вони зросли до 8 млрд гривень.   

«А далі буде що 12 млрд гривень, а через пів року 16 млрд гривень? І що ми будемо робити? А ми повинні надавати ці послуги на балансуючому ринку, адже це наш обов’язок як енергетичної компанії. Тому, куди ми далі йдемо, незрозуміло», — сказав Сухецький.  
Укренерго заборгувала учасникам балансуючого ринку електроенергії понад 18 млрд гривень, тоді як самі учасники цього сегменту ринку винні компанії понад 30 млрд грн. Проблеми боргів на цьому ринку пов’язані з тим, що є багато споживачів, передусім державних компаній, що споживають електроенергію, але не сплачують за неї.    «Укренерго боргує нам 8 млрд гривень. Це колосальна сума для нашої компанії, яка не займає такий великий об’єм виробітку в енергосистемі. І для мене завжди незрозуміло, чому такий великий відсоток неплатежів… Розрахунок повинен бути відразу, як тільки виставили рахунок», — заявив представник Укргідроенерго.     За даними Сухецького, компанія для підтримки енергосистеми виконує на балансуючому ринку близько 50 000 команд диспетчерів за рік, але до тих пір, поки не буде 100% відповідальності кожного учасника по розрахунках, нічого виправити не вдасться.       Він переконаний, що треба дуже щільно перебирати ситуацію з тими, кого можна відключати за спожиту, але несплачену на балансуючому ринку електроенергію, а кого ні. «Мені здається, що сувора відповідальність і суворе покарання — це і є дієві механізми розв’язання проблеми з неплатежами», — наголосив Сухецький.   
Нагадаємо, раніше Міненерго наказало учасникам ринку електроенергії та компанії Укренерго вжити заходів для зменшення взаємної заборгованості, яка виникла в період з січня 2020 року по листопад 2023 року.

Джерело

Новини України