Держрегслужба не погодила законопроєкт про заборону викладки тютюнових виробів

Держрегслужба не погодила законопроєкт про заборону викладки тютюнових виробів

Фото: Зображення Gundula Vogel із сайту Pixabay

Державна регуляторна служба (ДРС) відмовилася узгодити розроблений Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів законопроєкт про заборону видимого для споживача розміщення тютюнових виробів у місцях роздрібної торгівлі. Про це 10 січня повідомив «Інтерфакс-Україна».

— Розміщення тютюнових виробів … у роздрібних місцях прирівнюється до реклами таких продуктів. Проте видиме розміщення продуктів не є рекламою, але є об’єктивно необхідним компонентом економічної діяльності, оскільки воно забезпечує право споживача на ознайомлення з асортиментом товарів, що продаються в точці продажу, і реалізацію інформованого вибору, — зазначила ДРС у рішенні №1 від 1 січня, оприлюдненому на сайті.

Директива 2014/40/EC, яку Україна пообіцяла реалізувати згідно з Угодою про асоціацію, не передбачає заборону викладення тютюнових виробів, електронних сигарет, рідин і наповнення контейнерів, пристрої для нагрівання тютюну.

Згідно з наданими документами, законопроєкт було розроблено на виконання доручення першої віцепрем’єрки — міністерки економіки Юлії Свириденко. Він передбачає заборону на видиме розміщення тютюнових виробів, електронних сигарет, рідин і контейнерів для заповнення, пристроїв для нагріву тютюнових виробів без їхнього горіння в точках продажу. На думку авторів, таке розміщення стимулює продаж. 

Законопроєкт про заборону викладки сигарет та нікотиновмісної продукції ініціювали у Верховній Раді вже п’ять разів, проте народні депутати його не підтримували через ймовірний негативний вплив на економіку України. Водночас Міністерство економіки підтримало документ.

У жовтні 2023 року Кабінет міністрів змінив маркування цигарок — напис «Куріння вбиває» стане помітнішим.
Джерело

Новини України