На вагу золота. Чому дорожчає картопля і що буде з цінами у січні-лютому

На вагу золота. Чому дорожчає картопля і що буде з цінами у січні-лютому

Фото: biz.today.ua

Якщо у когось і була надія на те, що цінники піднялися виключно перед Новим роком і після свят підуть униз, то зараз вона розтанула, мов дим. Ціни на продукти другого тижня січня в кращому випадку залишилися на місці, але більшість позицій подорожчали.

Що і чому дорожчало найбільше і які прогнози щодо цін на найближчий місяць?

Рекордсмени подорожчання

Проаналізувавши динаміку цін на основні продукти (див. Таблицю), можна відзначити, що найшвидше за останній місяць подорожчали овочі, в першу чергу картопля. Ціни на картоплю лише за чотири тижні злетіли у півтора раза, що, на думку експертів, зумовлено відсутністю сховищ та, відповідно, скороченням пропозиції у місцевих господарствах.

— Справа в тому, що багато українських виробників, які не мають потужностей для тривалого зберігання, завершили продаж картоплі ще в першій половині поточного сезону, — пояснили аналітики проєкту EastFruit. – Представники оптових компаній скаржаться на відсутність необхідних обсягів якісної картоплі у місцевих господарствах. Фермери, у свою чергу, пов’язують проблеми якості картоплі з несприятливими погодними умовами в період збирання: тривалі дощі негативно позначилися не лише на товарному вигляді картоплі, а й на її якості. Також, за словами виробників, посадковий матеріал, який використовувався у 2023 році, залишає бажати кращого.

Як наслідок, констатували аналітики, відпускні ціни на картоплю в Україні на початку січня 2024-го в середньому майже в 4 рази вищі, ніж на початку січня 2023-го.

Триває подорожчання і інших овочів борщового набору, яке стартувало наприкінці 2023-го. Про зростання цін на білокачанну капусту фермери попереджали ще у жовтні і не помилилися. За їхніми словами, це обумовлено поступовим скороченням пропозиції на ринку, що насамперед пов’язано з тим же браком сховищ.

А ось зростання цінників на свіжі огірки спричинили перебої з імпортом із Туреччини, яка традиційно виступає основним постачальником тепличних овочів в Україну в зимовий період. Зокрема, за даними проєкту EastFruit, 5 січня продавці пропонували тепличні огірки по 90-135 грн/кг ($2,37-3,55/кг), що в середньому на 17% дорожче, ніж тижнем раніше. А за рік тепличний огірок на українському ринку подорожчав на 70%.

Гречка продовжує дешевшати

Поки картопля дорожчає, час переходити на інший гарнір, ціни на який знижуються, — гречку. В українських супермаркетах цей стратегічний продукт можна знайти по 27,50 грн за кіло – за такою ціною продається крупа власних торгових марок мереж. Але задля справедливості треба сказати, що розкид цін на гречану крупу величезний – є позиції по 100 грн за кілограм і вище.

За даними індексу Мінфіну, якщо у грудні середня ціна на гречану крупу в українських супермаркетах становила 30,93 грн/кг, то на 7 січня вона знизилася до 29,93 грн за кіло.

У нашій таблиці гречка виявилася єдиною позицією, ціна якої за місяць знизилася. І це не дивно, враховуючи, що 2023-го Україна зібрала рекордний урожай гречки – близько 207,4 тис. тонн. Оскільки це практично вдвічі більше від річного споживання, в країні зараз надлишок гречаної крупи, тому ціни й пішли вниз. Така ситуація тішить споживачів, а ось виробники від неї не в захваті. Отже, не виключено, що наступного року гречки посіють менше, і в нас вчергове виникне дефіцит.

Що буде з цінами на початок лютого

У Мінагро не втомлюються запевняти, що 2024-го продукція українського виробництва точно дорожчати не буде. За словами першого заступника міністра аграрної політики Тараса Висоцького, не виключено, що цього року в країні відбуватимуться традиційні коливання цін, але вітчизняна продукція залишиться доступною для всіх споживачів.

Водночас експерти налаштовані менш позитивно. Багато гравців ринку впевнені, що найближчим часом темпи подорожчання картоплі прискоряться. Цьому насамперед сприятиме інформація про можливу нестачу якісної картоплі на українському ринку. Отже, прогнозують аналітики EastFruit, найближчим часом картопля подорожчає ще на кілька гривень.

Щодо іншого рекордсмена січня-2024 – огірків – аналітики сходяться на тому, що тут стрибок цін є тимчасовим явищем. І щойно постачання турецької продукції на український ринок нормалізується, ситуація в сегменті тепличних огірків стабілізується.

М’ясо, найімовірніше, продовжить дорожчати, оскільки основні причини зростання нікуди не поділися. До них відносяться скорочення поголів’я худоби через бойові дії та окупацію росіянами значних територій, подорожчання логістики та палива для транспортування, а також зростання вартості кормів та електроенергії.

– У січні м’ясо продовжить дорожчати, хоча більшість українців і так уже перейшли на курку через захмарні ціни на свинину та яловичину, – зазначила експерт Світового Банку Оксана Руженкова. – Ціни на м’ясо залежать від кормів, а корми ми імпортуємо. Тож у січні-лютому зростання не зупиниться. З іншого боку, українці знижують споживання м’яса через його дорожнечу та зниження добробуту. Це поганий симптом, але він може зіграти роль стримуючого фактора підвищення цін на продукти.

Найімовірніше, продовжать підніматися ціни на імпорт – рибу, цитрусові, овочі, вважає експерт СБ. Також можуть подорожчати чай і кава: хоча в країні запаси є, може позначитися ринкова кон’юнктура. А ось на шоколад та шоколадні цукерки ціни досягли своєї стелі, що не дає можливості виробникам піднімати ціни навіть за умов дефіциту сировини.

— Восени ми всі чекали на подорожчання яєць до 80 грн за десяток, але цього не сталося, — нагадує Оксана Руженкова. – Мабуть, птахівники обзавелися генераторами плюс проблеми з експортом, через які продукція поповнює внутрішній ринок. А після заяв польського єврокомісара Януша Войцеховського про можливе квотування поставок до Європи української курятини та цукру, можна прогнозувати, що й ці позиції щонайменше не подорожчають, адже вироблені обсяги можуть залишитися в країні.

До речі, продовжує експерт СБ, через дії поляків останнім часом і наростаюче роздратування в українському суспільстві з цього приводу не виключено, що попит на польську продукцію в нашій країні впаде. І український споживач нарешті знову перейде на українське, на власні торгові марки супермаркетів. На думку Оксани Руженкової, раніше цьому цілком могла б сприяти влада, закликаючи українців підтримувати свого виробника і не дати йому померти. Але за майже два роки війни цього так і не було зроблено.

Динаміка мінімальних цін у столичних супермаркетах*

Продукти Ціни 08.12.2023 Ціни 08.01.2024 Динаміка цін
Яйця, 10 шт. 53,90 57,67 +7,0%
Картопля, 1 кг 15,52 23,10 +48,8%
Морква, 1 кг 14,60 14,60 0
Капуста, 1 кг 12,30 14,00 +13,8%
Цибуля, 1 кг 14,10 16,90 +19,9%
Борошно, 1 кг 16,50 16,50 0
Гречка, 1 кг 29,50 27,50 -6,8%
Цукор, 1 кг 31,90 31,90 0
Куряче філе, 1 кг 149,00 163,90 +10,0%
Риба (хек), 1 кг 139,00 139,00 0
Олія «Олейна», 850 мл 59,50 59,50 0
Олія вершкове, 73%, 200 г 58,90 59,90 +1,7%
Сир Маасдам, 1 кг 275,90 277,90 +0,7%
Яблука, 1 кг 19,90 20,80 +4,5%
Банани, 1 кг 59,90 62,90 +5,0%
Батон, 800 г 22,20 22,20 0
Хліб український, 950 г 37,90 37,90 0

▀ Подорожчало   ▀ Ціна не змінилася   ▀ Стало дешевшим

*За даними торгових мереж Києва.

Джерело

Новини України