Кому не нададуть компенсацію за безоплатне розміщення ВПО

Уряд вкотре оновив підходи до надання компенсації за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, інформує «Юридичний порадник для ВПО».

Так, постановою Кабміну від 29 грудня 2023 р. № 1413 запроваджено одразу декілька важливих змін:

Уточнено перелік ВПО, за розміщення яких надається компенсація. Це: ВПО, які перемістилися з територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих рф згідно з Переліком https://cutt.ly/zwHqB2oa ВПО, житло яких зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження, про що внесено інформацію до Державного реєстру або подано документальне підтвердження від органів місцевого самоврядування. Нарешті чітко визначено перелік осіб, за безоплатний прихисток яких компенсація не надається. #ЮрПорадник пояснює: у попередній редакції містилося формулювання, що компенсації не надається за розміщення членів своєї сім’ї у розумінні Сімейного кодексу. При цьому практика правозастосування була доволі неоднозначна.
Відтепер чітко визначено, що компенсації НЕ надається за розміщення ВПО, з якими ти пов’язаний родинними відносинами, а саме: кровне споріднення або таке, яке засноване на шлюбі (чоловік, дружина, батько, мати, діти, онуки, зокрема повнолітні).

Передбачено право уповноважених органів відвідувати місця розміщення ВПО з метою перевірки достовірності поданих відомостей.

Встановлено суму компенсації за кожен людино-день — 14,77 грн.

Оновлено форми звернення: повідомлення про безоплатне розміщення внутрішньо переміщених осіб або зміну переліку осіб, розміщених у житловому приміщенніhttps://cutt.ly/gwHGLC4p заява особи, що розмістила внутрішньо переміщених осіб, про отримання компенсації витратhttps://cutt.ly/2wHGZZmh

Джерело

Новини України