У Житомирі реєструється погіршення якості повітря

Станції моніторингу якості повітря ЛУН Місто AIR цього року запустило мережу в Житомирі. 

Станом на суботу 6 січня 2024 станції моніторингу зафіксували погіршення якості повітря у Житомирі по всієї території міста. Найбільше забруднення повітря фіксується в районі Путятинської площі.

На мапі моніторингу якості повітря можна побачити повідомлення, що «Повітря нездорове».

Також є рекомендація: «Закривайте вікна та увімкніть очищувач».

Одночасно зафіксовано вологість повітря — 79% та температуру повітря 3°C.

На сайті проєкту також повідомляється про причину забруднення повітря – велику кількість дуже дрібних часточок, які утримуються у повітрі. Серед джерел — автотранспорт, промисловість, пожежі.

Так, зафіксовано, що в районі Путятинської площі склад забруднення:

PM1:   45.643 мкг/м3

PM2.5:  53.934 мкг/м3

PM10:   62.718 мкг/м3

PM1, PM2.5, PM10 — тверді частки, розміром до 10 мікронів. Вони такі малі, що непомітні неозброєним оком. PMи можуть проникати у наші легені, кров й негативно впливати на серце, мозок, дихальну систему. Всесвітня організація охорони здоров’я приділяє цим часткам особливу увагу.

Дані якості повітря конвертуються за шкалою AQI.

AQI – індекс якості повітря, що розроблений Агенцією з охорони довкілля США і використовується у багатьох країнах світу. Чим більше значення AQI, тим вищий рівень забруднення повітря і негативніший плив на здоров’я.

AQI у Житомирі станом на суботу 6 січня 2024 року становило 224 одиниці, що відповідає критерію «Дуже нездорове» повітря.

Нагадуємо, що ЛУН Місто AIR запустило мережу в Житомирі. Взагалі моніторити якість повітря у реальному часі тепер можна у 12 містах України.

20 грудня 2023 року відбувся офіційний запуск проєкту моніторингу якості повітря у Житомирі від ЛУН Місто AIR за підтримки Житомирської міської ради – https://misto.lun.ua/air/zhytomyr.

ЛУН Місто AIR — українська громадська система моніторингу якості повітря, створена з метою покращити екологічну ситуацію в країні.

Аналогічні станції вже успішно працюють в 11 містах: Києві, Львові, Одесі, Чернівцях, Хмельницькому, Тернополі, Івано-Франківську, Ужгороді, Вінниці, Рівному, Луцьку і в Житомирі.

Джерело

Новини України