Нове у правилах ввезення лікарських засобів в Україну

Громадянам дозволили ввозити в Україну лікарські засоби, у тому числі такі, що містять наркотичні засоби чи психотропні речовини, на підставі інформаційної довідки.

Про це повідомила Державна митна служба України, пише DailyLviv.com.

Починаючи з 29 грудня 2023 року громадянам дозволено ввозити в Україну лікарські засоби, у тому числі такі, що містять наркотичні засоби чи психотропні речовини, не лише на підставі рецепта на лікарський засіб, як було раніше, але й на підставі інформаційної довідки. Печатка закладу охорони здоров’я на таких документах відтепер не є обов’язковою, а проставляється за її наявності у закладі.

Важливо, щоб рецепт та/або інформаційна довідка на відповідний лікарський засіб були видані на ім’я особи, яка їх переміщує, та обов’язково засвідчені підписом та особистою печаткою лікаря.

Кількість лікарських засобів, що переміщуються, не повинна перевищувати кількості, зазначеної в рецепті або в інформаційній довідці, виданих на відповідний лікарський засіб.

Оскільки видача інформаційної довідки передбачена законодавством України, то і скористатися нею зможуть лише громадяни, які придбали лікарські засоби в Україні та зворотно ввозять їх в Україну.

Відповідні зміни 27 грудня 2023 року ухвалив Кабінет Міністрів України постановою  № 1389 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 23 травня 2012 р. № 458 та від 13 травня 2013 р. № 333». 

При цьому залишається без змін порядок ввезення громадянами лікарських засобів, які не містять наркотичних засобів чи психотропних речовин, у кількості, що не перевищує п’яти упаковок кожного найменування на одну особу.

Джерело

Новини України