Грантове фінансування вищої освіти: від 15 тисяч гривень на рік

Кабінет Міністрів України погодив законопроєкт, який передбачає запровадження моделі державних грантів у сфері вищої освіти.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, інформує портал «Освіта».

Документ передбачає зміни підходів у фінансуванні здобуття вищої освіти, які мають на меті охопити державною підтримкою якнайбільше студентів. В уряді очікують, що модель державних грантів дозволить повністю або частково покрити витрати на навчання більшості здобувачів вищої освіти.

 «Зараз 60% студентів навчається на контракті. Наша мета – щоб навпаки, понад 60% студентів отримували різні види державної підтримки», – наголосив прем’єр-міністр.

Також він зазначив, що розроблений законопроєкт передбачає, що в майбутньому студенти зможуть навчатись за рахунок держзамовлення, державних грантів, пільгових кредитів, а також на контрактній формі навчання.

Розмір державного гранту на здобуття вищої освіти залежатиме від результатів вступника, отриманих під час національного мультипредметного тесту, та вибору спеціальності. 

Про це повідомили в Міністерстві освіти і науки України.

Зокрема, грантове фінансування передбачатиме повне або часткове покриття вартості навчання.

При цьому на повне відшкодування вартості навчання зможуть розраховувати студенти, які матимуть найкращі результати ЗНО/НМТ та вибиратимуть спеціальності, які першочергово потребує держава.

Також повне покриття вартості навчання передбачається в разі належності студента до вразливої категорії, тобто йдеться про пільгове отримання місць державного або регіонального замовлення.

Часткове покриття вартості навчання зможуть мати студенти, які отримають високі або середні результати ЗНО/НМТ.

Планується, що сума часткового покриття становитиме від 15 тисяч гривень на рік.

 

Джерело

Новини України