Залужний обіцяє навчати 80 днів кожного мобілізованого

Але Головнокомандувач ЗСУ проти залучення до армії ув’язнених і судимих.

Про деякі подробиці першого обговорення законопроєкту про мобілізацію на засіданні комітету з нацбезпеки Верховної Ради України NV дізнався від кількох співрозмовників, пише DailyLviv.com.

«Були дуже емоційні обговорення, — розповідає один з народних депутатів. — І щодо норм по інвалідності (в запропонованому документі є норма про мобілізацію осіб з третьою групою інвалідності, ред.), і щодо електронних повісток. Ми питали, чому цю норму внесли і навіщо. Наприклад, як буде вручатись електронна повістка, як вони бачать створення електронного кабінету. З деякими зауваженнями нашими вже погоджуються».

Читайте також: З урядового законопроєкту про мобілізацію вилучать антиконституційні положення

За словами співрозмовника NV у комітеті, головнокомандувач Валерій Залужний з деякими запропонованими нормами жорстко не погоджувався:

«Він виступив проти норми про залучення до армії ув’язнених і судимих. Він каже: армія це що, для поганих людей? Це не так. Але він також сказав: мені треба людей, росіяни вже призвали 400 тис. і на червень готують ще декілька сотень тисяч, до 400 тис. Ким мені воювати? Або звертатись до світу і там просити людей або ви йдіть воюйте, якщо не забезпечите».

Залужний говорив, розповідає нардеп, що кожне життя будуть намагатись зберегти. «На кожного призваного по 80 днів навчання буде. Але дайте мені людей», — переповідає слова головнокомандуючого співрозмовник NV.

Читайте також: ІТівці звернулися до ВР з проханням вилучити з нового закону про мобілізацію п’ять найбільш критичних ризиків

Ще один співрозмовник видання додав, що на комітеті також були присутні міністр освіти та науки Оксен Лісовий, голова Нацполіції Іван Вигівський, міністр Кабміну Олег Немчинов.

«Вони просили не приймати в такому вигляді законопроєкт, просили щодо мобілізації вчителів, поліцейських. А коли їх спитали, чи підтримували вони документ, чи голосували на Кабміні, вони сказали, що так, мовляв, іншого виходу не було, але документ вони не бачили», — зазначає джерело. Також цей співрозмовник додав, що міністр оборони налаштований на те, аби документ був винесений в тому вигляді, як є зараз. «Він каже: треба виносити в зал. Бо в комітеті, окрім Безуглої, ніхто не хоче розробляти нову версію документу», — зазначив співрозмовник.

Читайте також: Мобілізацію здійснюють за стандартною схемою, — ЗСУ

За словами ще одного джерела в комітеті, нардепи від партії «Слуга народу» зараз хочуть домовитись, щоб створити новий, комітетський законопроєкт. «Позиція іншої частини депутатів, щоб у документ були внесені зміни, і Кабмін сам вніс оновлену версію з правками — розповідає депутат. — А не перекладав відповідальність на парламент».

Планується, що засідання комітету триватимуть до суботи включно.

Раніше голова фракції «Слуга народу» Давід Арахамія повідомив у Telegram, що на комітеті під час розгляду законопроєкту були присутні Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, начальник Генштабу Сергій Шаптала та міністр оборони Рустем Умєров. За інформацією NV, також приїхали заступники міністра оборони України.

Раніше радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Рада не голосуватиме за урядовий законопроєкт про мобілізацію в його нинішньому вигляді.

Джерело

Новини України