Польські фермери знов заблокують кордон з Україною 4 січня

Польські фермери знов заблокують кордон з Україною 4 січня

Фото: Getty Images Польські фермери блокують вантажівки у напрямку пунту пропуску Шегині

Серед іншого, фермери вимагають дотацій на закупівлю кукурудзи й залишити сільськогосподарський податок без змін.

Польські фермери в четвер, 4 січня, відновлять блокаду прикордонного переходу Медика — Шегині на кордоні з Україною. Про це заявив лідер фермерської організації Ошукане село Роман Кондрув, передає PАP.
За його словами, фермери не отримали письмової гарантії щодо виконання їх вимог, у зв’язку з чим блокада прикордонного пункту продовжиться. Мова йде про декларацію, яку підпише прем’єр-міністр.   Завтра, о 8 ранку, біля пропускного пункту Медика — Шегині відбудеться пресконференція, на якій буде оголошено відновлення протесту.   Лідер фермерів-протестувальників зазначив, що цього разу акція протесту буде більш жорсткою. Фермери пропускатимуть з черги по одному автомобілю на годину. Зокрема пропускатимуть автомобілі, автобуси та вантажівки з гуманітарною допомогою, військовою технікою, небезпечними вантажами та харчами, що швидко псуються.   Нагадаємо, польські фермери почали блокувати перехід у Медиці з 23 листопада 2023 року. 24 грудня вони заявили, що призупинять свою акцію протесту до початку січня, а в разі виконання їхніх вимог можуть її відновити з 4 січня.

Заступник міністра сільського господарства Польщі запевнив, що вимоги фермерів будуть виконані. Серед іншого, фермери хочуть більших субсидій для виробників кукурудзи, додаткових грошей на кредити ліквідності та збереження сільськогосподарського податку на поточному рівні.

Джерело

Новини України