Рік роботи центру реабілітаційної медицини у Полтаві: перші підсумки

За інформацією: Суспільне Полтава.

Нова велодоріжка у центрі реабілітаційної медицини. Фото: Суспільне Полтава

Центр реабілітаційної медицини на базі обласної лікарні імені Скліфосовського відкрили рік тому ― 2 січня 2023-го. Відтоді пролікували приблизно 700 людей. Це жителі Полтавщини та інших регіонів України. Понад 70% із них ― військовослужбовці, розповіла Суспільному завідувачка центру Ірина Пчелінцева.

"В основному всі військові ― це наслідки вогнепальних або мінно-вибухових поранень. Крім цього, у нас лікуються цивільні особи. Найбільше ― це пацієнти після інсультів, дорожньо-транспортних пригод або також після травм, мінно-вибухових, ушкодження внаслідок військових дій. Реабілітаційну допомогу пацієнти отримують через вузьких спеціалістів. Це травматолог найчастіше або невропатолог. Але може направити і нейрохірург, і хірург", — продовжила завідувачка центру реабілітаційної медицини обласної лікарні Ірина Пчелінцева.

Центр відкрили 2 січня 2023-го року. Фото: Суспільне Полтава

За рік у центрі збільшили кількість обладнання для реабілітації. Зокрема, частину отримали наприкінці грудня 2023-го.

"Нова бігова доріжка, яку ми отримали, призначена в основному для хворих, у яких є травми нижніх кінцівок, також постінсультні хворі. За допомогою цієї частини, яка наповнюється повітрям, вона набуває більш об’ємну форму, хворий поміщається всередину. І за допомогою нагнітання повітря зменшується вага самого хворого. Тим самим, йде зменшення навантаження на суглоби. Хворий може займатися бігом або ходьбою більш тривалий час", — розповів фізіотерапевт центру реабілітаційної медицини обласної лікарні Роман Литвинов.

У центрі реабілітації 30 стаціоарних місць. Фото: Суспільне Полтава

"Ми використовуємо для реабілітації дуже багато сучасної апаратури. Нам допомогли у цьому році і Всесвітня організація охорони здоров’я, обласна наша адміністрація, адміністрація нашої лікарні, а також "United-24". Ми починали ― у нас не було реабілітаційних зручних сучасних ліжок. Зараз Всесвітня організація охорони здоров’я поставила 30 реабілітаційних ліжок функціональних", — додала завідувачка центру реабілітаційної медицини обласної лікарні Ірина Пчелінцева.

За словами завідувачки центру, усі 30 стаціонарних місць у закладі постійно зайняті, а чекати чергу на амбулаторні процедури треба недовго за рахунок планування.

Новини України