Мешканці багатоквартирних будинків у Полтаві платитимуть за техобслуговування газових мереж

За інформацією: Суспільне Полтава.

Техобслуговування передбачатиме огляд та перевірку газопроводів, розміщених за межами квартир. Фото: Суспільне Полтава

За словами речниці, оплатити вартість робіт можна буде протягом пів року одним платежем або розділити суму на пів року. Техобслуговування передбачатиме огляд та перевірку газопроводів, розміщених за межами квартир, обслуговування запірних пристроїв та інше. Раніше відповідальність за це була покладена на мешканців будинків. Ремонт систем газопостачання та їх заміна, обслуговування лічильників в техогляд не входитиме.

"Це питання безпеки не було на належному рівні. 5 грудня 2023-го року НКРЕКП Національна комісія з державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послугухвалила типовий договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж. Відтепер технічним обслуговуванням газових мереж займатимуться оператори ГРМ", ― повідомила Анжела Сливкіна.

Речниця підприємства «Полтавагаз» Анжела Сливкіна. Фото: Суспільне Полтава

За її словами, рахунок за техобслуговування надаватимуть протягом 10 днів після виконання робіт. Якщо у будинку є ОСББ, то це можу бути загальна сума, в іншому випадку її розділять рівномірно між усіма квартирами.

Що кажуть жителі про техобслуговування газових мереж

На думку голови правління ОСББ "Кадетський" у Полтаві Костянтина Березницького, процес такого техобслуговування газових мереж не буде швидким. Суспільному він сказав:

"На наступні шість місяців ця процедура лише почне набирати оберти. Чи буде достатня кількість фахових спеціалістів, які зможуть вчасно, якісно і технічно грамотно обслуговувати кожен з будинків? 1600―1700 багатоквартирних будинків, всі їх необхідно оглянути".

Ремонт систем газопостачання та їх заміна, обслуговування лічильників в техогляд не входитиме. Фото: Суспільне Полтава

"Який ще рахунок? Просто вже не знають, що придумати. Доведеться платити, тому що потім це ж з державою грати в азартні ігри, я думаю, не варто. Вони й так повинні обслуговувати, тому що якщо, не дай Бог, десь буде витік і рвоне, то хто відповідає? "Полтавагаз", ― розповіла Суспільному полтавка Лариса Зауральська.

Новини України