Транспортники пропонують уряду скасувати наказ про списання вагонів

Транспортники пропонують уряду скасувати наказ про списання вагонів

Фото: ЦТС Транспортники запропонували відмовитися від оцінки придатності вагонів за роком випуску

Федерація роботодавців транспорту пояснює свою пропозицію побоюваннями, що дія документу може створити штучний дефіцит вагонів на ринку.

Федерація роботодавців транспорту України (ФРТУ) звернулася з листом до віце-прем’єра — міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова з пропозицією скасувати наказ від 30 листопада 2021 року №647 Про затвердження порядку проведення комплексу діагностичних, ремонтних та реєстраційних операцій, спрямованих на продовження строку експлуатації вантажних вагонів, установленого виробником, та строків продовження експлуатації таких вагонів.

Зокрема, цей наказ встановлює механізм проведення комплексу діагностичних, ремонтних та реєстраційних операцій, спрямованих на продовження строку експлуатації вантажних вагонів, установленого виробником, і він є обов’язковим при проведенні комплексу діагностичних, ремонтних та реєстраційних операцій, спрямованих на продовження строку експлуатації вантажних вагонів, у тому числі вагонів загального користування, установленого виробником.

ФРТУ свою пропозицію пояснюють побоюваннями, що подальша дія документу може створити штучний дефіцит вагонів на ринку, скорочення ВВП та податкових надходжень.

«Поточний стан економіки України є глибоко кризовим, а подальша дія наказу зі списанням вагонів несе реальну загрозу для цілих галузей економіки України. У 2024 році, як і попередні два роки, усі зібрані всередині країни податки уряд спрямує на війну. Дефіцит бюджету очікується на рівні 1,6 трлн грн, або 20,6% від ВВП. Тому вже зараз необхідно вживати заходів щодо стабілізації економіки та підтримку галузей», — говориться в листі.

У федерації вважають, що в таких економічних умовах недоречно обмежувати строки експлуатації вагонів з перевищенням нормативного строку служби. 

«Адже такі обмеження можуть створити штучний дефіцит вантажних вагонів в Україні. Це неодмінно призведе до зриву відвантаження сировини та готової продукції, зменшення і так низьких обсягів виробництва та експорту підприємствами України в різних галузях, які тільки почали відновлювати виробництво завдяки частковому розблокуванню морських портів України. Як результат — скорочення ВВП, податкових та валютних надходжень, зростання безробіття. Негативний ефект для української економіки в цілому буде вимірюватися десятками мільярдів гривен», — вважають автори листа, підкресливши, що «дефіцит вантажних вагонів призведе до спекулятивного зростання цін на їхню оренду та неможливості фізично перевезти вантажі, що потрібні економіці України та українській армії».

Резюмуючи, ФРТУ в своєму листі пропонує уряду відмовитися від адміністративних заходів щодо обмеження строків експлуатації вагонів на основі року випуску та запровадити як критерій стан рухомого складу.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Кабінет міністрів призначив аудит ефективності роботи Укрзалізниці через виявлені порушення.

Джерело

Новини України