Житомирські ОСББ модернізують будинки за програмою «Енергодім»

Багатоквартирний будинок, що на вулиці Шевченка, 43, візуально виглядає як новобудова. Співвласники дев’ятиповерхівки скористалися програмою «Енергодім». 

Тепер вони не лише житимуть в модернізованому будинку, а й споживатимуть менше енергоресурсів та зможуть суттєво заощаджувати на комунальних платежах.

Віталій Остапчук, голова ОСББ, каже: модернізувати будинок співвласники мали намір у лютому 2022 року. «25 лютого були плани підписати договір з банком. Але 24-го полетіли ракети. Ось і все… Цього ж року підрядник запропонував розтермінування…», — говорить голова ОСББ.

Вартість проєкту з утеплення — 15,5 млн грн, 3,5 млн — заміна вікон, 2,5 млн — встановлення ІТП. Індивідуальний тепловий пункт вже встановили, замінили вікна, двері та балкони в місцях загального користування, труби системи опалення.

«Наразі ці зроблені заходи на перевірці у Фонді енергоефективності, і очікується грант за частину виконаних робіт», — додає Оксана Рафальська, регіональна консультантка ОСББ з питань енергоефективності.

Поки простежити в цифрах економію мешканці будинку не можуть, бо лічильник встановили тільки 3 грудня: за результатом повірки вони потребували ремонту. Чіткі цифри економії побачать у лютому. Попередньо підрахували, що економія становитиме 50%.

Тепловий комфорт помітно змінився, і це відчули всі співмешканці багатоповерхівки. «Після утеплення до мене люди дзвонили й говорили, що треба  збавляти, бо у квартирах було 28 градусів. Я вдячний міській раді, бо 10% виконаних робіт  погашає бюджет громади.  70 % — Фонд  Енергоефективності». Дуже хочеться, щоб цю програму місто продовжило і в наступному році, аби зменшити фінансове навантаження на співвласників будинку. А незавершених робіт ще багато», — говорить Віталій Остапчук.

Йдеться про дію Порядку частини витрат, понесених в процесі  участі програми «Енергодім».  Бюджет громади відшкодовує 10 % зроблених заходів.  Порядок такого відшкодування затверджений рішенням виконкому від 15.12.2023 року.

Ольга Цал-Цалко, головна спеціалістка управління муніципального розвитку міської ради, пояснює: «Розмір фінансової підтримки ОСББ визначається після верифікації виконаних заходів з енергоефективності державною установою «Фонд енергоефективності» і становить 10 % від суми прийнятих витрат. У 2023 році  на ці потреби  у місцевому бюджеті передбачили 2 млн грн».

Цей будинок, як і наступний, про який ми пишемо нижче, увійшов  до переліку 500 ОСББ в Україні, які отримають гранти на заходи з енергомодернізації будинків. Себто Фонд компенсує 70 % вартості виконаних робіт.  Бюджет громади — 10%.

Співмешканці десятиповерхівки, що на Святослава Ріхтера, 30, теж скористалися програмою “Енергодім”, обравши для реалізації пакет “В” (комплексний).

ОСББ «Трикотажник» також отримає компенсацію у 70% від загальних витрат від Фонду та ще частину витрат компенсує місто.

Десятиповерховий будинок не старий: збудований у 2000 році, тут — 76 квартир.

Перший етап зроблено:  модернізували дахову котельню та насосну станцію. Наступного року  планують завершити весь комплекс робіт з утеплення. Голова ОСББ Ольга Мельничук показує насосну станцію підживлення тиску води.

«Тиску на 10 поверхів і плюс котельня на 11- му  не вистачало. Тому ми вирішили: необхідно модернізувати і насосне обладнання. Високочастотні регулятори подають тиск такої потужності, яка необхідна для кількості квартир, що беруть воду. Станція працює цілодобово. Якщо більше йде води — відповідно збільшується і тиск. Тому ми досягли максимальної економії», — каже голова ОСББ.

Економію коштів вже побачили. «За листопад тариф склав 13 грн 89 коп. за 1 метр кв. У 2017 році ця цифра була 19 грн. Але ж тоді і ціна газу та світла була іншою.  У 2018 — 24 грн, у 2019 році — 16 грн, у 2020-му  — 19 грн,  у 2021 — му — 21 грн,  у 2022- му — 27 грн. Вартість електроенергії зараз 2 грн 60 коп. Тоді була 1 грн 80 коп. До модернізації гаряча вода  подавалася тільки у визначений час, і куб води гарячої у 2017 році  становив 83 грн, у 2018 — му — 102 грн, у 2019- му — 85 грн, у 2020 році — 91 грн, у 2021 — му — 107 грн, у 2022- му — 119 грн. На сьогодні у листопаді ми заплатили 83 грн за куб води. Результат економії бачимо. Після завершення комплексних робіт економія буде набагато вищою», — каже пані Ольга.

4 млн 600 грн  — така  вартість модернізації дахової котельні. На вході до нової котельні — пожежна сигналізація. На випадок аварійної ситуації робота котлів автоматично відключається і  датчики дають сигнал на диспетчера пожежної охорони.

Котли в котельні перемикатися каскадно. За сьогоднішніх погодних умов працює два котли з п’яти. Система автоматизована. Пані Ольга показує монітор, на якому видно: 20,5 градусів — температура у квартирах, 62 градуси — температура води системи теплопостачання.

Як виглядав старий котел, показує Оксана Рафальська на фото.  «Тут  був котел 1989 року. Оператор котельні ходив і регулював все. Чоловік тут проживає у квартирі».

На фасадній частині будинку,  у північній  його частині, розміщений погодний регулятор, який  дає сигнал котельні в залежності від погоди. Тому у квартирах постійно комфортно — 21 градус.

Загальна вартість проєкту з утепленням будинку — 15 млн грн.  Поки  завершили перший етап.  У наступному році здійснюватимуться роботи з утеплення.

На сьогодні в місті зареєстровано ОСББ в  511 будинках.  Програма «Енергодім» працює з 2019 року. До війни ОСББ успішно користувалося і теплими кредитами та  мали змогу взяти в банках кредити. З початком війни банки перестали кредитувати ОСББ.  Тому програма «Енергодім»,  яка є комплексною, а відтак і складнішою, — на сьогодні реальна можливість для  ОСББ модернізувати будинки.

У важкі часи, які переживає наша країна, це теж важливі кроки  задля того, щоб Україна стала енергонезалежною.

Джерело: Житомирська міська рада

Джерело

Новини України