Затримка пенсій і зарплат. Дефіцит держбюджетуСюжет

Затримка пенсій і зарплат. Дефіцит держбюджетуСюжет

Фото: пресслужба Мінфіну Україні не вистачає грошей на внутрішні виплати

Без допомоги Заходу Україна буде змушена відкласти виплати держслужбовцям, вчителям та пенсіонерам.

Якщо Євросоюз та Сполучені Штати не нададуть обіцяну фінансову допомогу Україні на початку 2024 року, то уряду доведеться відкласти виплату пенсій та заробітних плат. Про це попередила міністр економіки Юлія Свириденко.

Мова йде про виплати для 500 тисяч держслужбовців, 1,4 мільйона вчителів, а також для 10 мільйонів пенсіонерів.

Чому виникла проблема

Як відомо, на сьогодні запит президента США Джо Байдена на 61 млрд доларів допомоги Києву знаходиться у «глухому куті» в Конгресі, а пакет підтримки Євросоюзу на 50 млрд євро заблокований через вето Угорщини.

Як пояснила Свириденко, дефіцит зовнішньої підтримки підштовхне економіку України назад до режиму «виживання» після того, як вона почала відновлення у 2023 році з зростанням ВВП, за оцінками МВФ, у 4,5 %.

«Підтримка партнерів є вкрай важливою. Нам це потрібно терміново», – сказала вона у коментарі Financial Times.

За словами міністра, Україна вже відчуває дефіцит коштів, а близько п’яти млрд доларів у вигляді виплат від міжнародних донорів та кредиторів у грудні «буде не достатньо» для покриття потреб у витратах. Водночас Свириденко сподівається, що Євросоюз все ж таки схвалить допомогу Україні в лютому та надасть кошти до кінця березня.

Великі витрати

Водночас Україна з вересня намагається заощадити гроші та змінити пріоритети видатків, зазначає Financial Times. Зокрема, Кабмін збільшив податок на прибутки банків і передав податки на дохід фізичних осіб військових від місцевих громад до державного бюджету.

Проте, враховуючи теперішні пріоритети України – оборона та обслуговування боргу, цього все рівно не достатньо. За найоптимістичнішими прогнозами, в 2024 році Києву знадобиться 37 млрд доларів зовнішньої підтримки.

Низка західних чиновників вважає, що Київ зможе утримувати бюджет без західної допомоги протягом кількох місяців. Проте така ситуація призведе до інфляції та може підірвати фінансову стабільність країни. Свириденко додала виданню, що за 11 місяців 2023 року держава зібрала податків на 4,4 млрд доларів більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Як зазначає Financial Times, таке стійке відновлення економіки було необхідним для заохочення українських біженців повернутися додому. Попри те, що рівень безробіття оцінюється у 18,9%, в Україні відчувається нестача робочої сили в багатьох секторах.

З огляду на те, що експортні маршрути України обмежені війною, а кордон з Польщею все ще заблокований, стратегія Кабміну полягає в тому, щоб сприяти експорту більш цінних перероблених і промислових товарів, а не сировини.

Свириденко також закликала новий уряд Польщі припинити блокування українських прикордонних переходів. Через польські протести українські експортери втратили 160 млн доларів, а імпортери – 700 млн доларів.

«План Б»

Після публікації у FT Свириденко вирішила уточнити свої слова. Вона запевнила, що уряд України має «план Б» на випадок затримки в отриманні коштів від західних партнерів. Окрім цього з партнерами пропрацьовується кілька варіантів розвитку подій.

«У короткотерміновій перспективі перших місяців року, Уряд має альтернативний план, що робити, якщо фінансування затримається. Водночас у довготривалій перспективі є ризик затримки виплат соціальним категоріям, адже пріоритетом буде підтримка безпеки та оборони. Але ще раз повторюся, що до цього моменту може не дійти й це лише один із десятків варіантів, які ми аналізуємо», – написала вона у Facebook.

Також Свириденко наголосила, що Захід надає сигнали, що фінансування допомоги все ж таки буде ухвалене.

«Ми бачимо чіткі сигнали від партнерів, що фінансування буде. Зокрема, президент Європейської ради Шарль Мішель підтвердив, що ми можемо сподіватися на позитивне рішення», – додала вона.

Джерело

Новини України