Збільшують покарання за військові правопорушення. Від великих штрафів — до позбавлення волі

На сайті Верховної Ради 25 грудня 2023 року Кабінет Міністрів України зареєстрував законопроєкт про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за військові правопорушення.

Про це пише DailyLviv.com з посиланням на сайт Верховної Ради.

У законопроєкті № 10379 передбачено статтею 210 за порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку накладати на них штрафи від п’ятисот (8500 гривень) до тисячі (17 тисяч гривень) неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Неоподаткований мінімум доходів громадян у 2023 році становить 17 грн.

А за порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку і мобілізацію — від однієї тисяч п’ятисот (25 500 гривень) до двох тисяч (34 тисячі гривень) неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Діяння, вчинені в умовах особливого періоду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двох тисяч (34 тисячі гривень) до трьох тисяч (51 тисяч гривень) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб — від дев’яти тисяч (153 тисячі гривень) до дванадцяти тисяч (204 тисячі гривень) неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Для складення протоколу про таке адміністративне порушення пропонують дозволити затримання осіб-порушників на час від трьох годин до трьох діб, якщо потрібно з’ясувати особу.

Частину першу статті 336 Кримінального кодексу України — «Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період» — після слова «мобілізації» доповнити словами — «у тому числі за відмову від проходження медичного огляду, лікування».

Тобто за відмову від проходження медичного огляду або лікування можуть покарати позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Читайте також: Заборона на операції з рухомим і нерухомим майном та інші обмеження для тих, хто не прийшов до військкомату

У ТЦК — без повістки, військова служба для всіх громадян віком до 25 років, менше броні. Є новий законопроєкт про мобілізацію

Джерело

Новини України