У Полтаві можуть перенести пам’ятник на місці відпочинку царя Петра I

За інформацією: Суспільне Полтава.

Пам’ятник на місці відпочинку царя Петра I. Фото: Суспільне Полтава

У Полтаві фахівці вивчають, чи є фізична можливість демонтажу та перенесення пам’ятника на місці відпочинку російського царя Петра I.

Про це розповіла директорка міського департаменту культури, молоді та сім’ї Олена Ромас під час презентації бюджету на наступний рік у міськраді .

Експертну оцінку можливості демонтажу та перенесенню пам’ятника мають надати до департаменту культури Полтавської міськради. Цей висновок потрібен, аби ухвалити рішення щодо подальшої долі пам’ятки, розповіла Олена Ромас.

"Зараз іде обстеження фахівцями пам’ятника на місці відпочинку Петра I з метою визначити, чи існує можливість його перенесення. Це буде експертна оцінка. На такі дообстеження ми в бюджет гроші на наступний рік не закладаємо і будемо звертатись до депутатів по мірі необхідності".

Також директорка департаменту культури повідомила, що цього тижня відбудеться підсумкова консультаційна комісія щодо облікової документації по усіх пам’ятках, пов’язаних із Полтавською битвою – монумент Слави, пам’ятник Келіну та пам’ятник на місці відпочинку царя Петра I. Після врахування зауважень її відправлять до Мінкульту.

Чому ці пам’ятники хочуть демонтувати:

Експертна рада Мінкульту 8 вересня 2022-го року рекомендувала демонтувати та прибрати з публічного простору три монументи у Полтаві. Це Монумент Слави у Корпусному парку, пам’ятник на місці відпочинку Петра I, а ще – захисникам Полтави і коменданту фортеці Олексію Келіну.

У червні 2023-го у Полтавській міськраді оголосили тендер на виготовлення облікової документації, зокрема, для цих пам’яток. Після цього їх або залишать в реєстрі пам’яток національного значення, або виведуть звідти і демонтують.

Новини України