На Полтавщині в обласному архіві збирають документи та свідчення про російсько-українську війну

За інформацією: Суспільне Полтава.

Відомості про війну збирають у Полтавському обласному державному архіві. Суспільне Полтава

"Намагалися створити та описати історію і переживання полтавців під час повномасштабного вторгнення. Ми формували документами вирізки із газет. Це – документи з офіційних джерел, документи органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, документи з інтернет-видань ми формували", — каже начальниця відділу формування архівного фонду Ольга Голяк.

"Працівники нашого відділу щоденно моніторять інтернет-ресурси нашої області. Це – засоби масової інформації, офіційні сторінки територіальних громад, міських рад, обласної військової адміністрації", — розповіла фахівчиня відділу формування архівного фонду Альона Красавчикова.

Фахівчиня відділу формування архівного фонду Альона Красавчикова моніторить інтернет-ресурси. Суспільне Полтава

За словами Ольги Голяк, знайдені відомості зберігають у сховищах архіву у паперовому форматі. Також в архіві працюють з електронними матеріалами, зокрема, збирають фото та відео про війну. Нині мають майже пів тисячі файлів, розповідає фахівчиня Альона Красавчикова.

"Це сюжети про роботу наших рятувальників на Херсонщині після підриву Каховської ГЕС, про роботи з розмінування, про відкриття модульного містечка, про життя внутрішньо переміщених осіб, про роботу волонтерів. Окремим розділом ми формуємо історії про загиблих бійців, на жаль, про загиблих. За 2023 рік зібрано та описано 200 історій про полеглих захисників з Полтавської області", — каже Альона Красавчикова.

Усі відомості, речі та документи зберігають у сховищах архіву. Суспільне Полтава

Також приймають матеріали волонтерів, які працювали для потреб військовослужбовців. І шукають охочих, які готові поділитися спогадами, говорить Ольга Голяк.

"Звичайна полтавка подзвонила і каже: "Можна я запишу свої переживання, свій біль, свою життєву ситуацію?" Вона обіцяла нам написати і передати. Відповідно до заяви (процедури – ред.) будемо оформлювати в колекцію", — говорить начальниця відділу формування архівного фонду Ольга Голяк.

Поділитися спогадами про війну можуть усі охочі. Суспільне Полтава

Передати документи до архіву можна особисто та поштою з письмовою згодою про добровільне надання речей.

Новини України