Україна отримала від Єврокомісії останній в цьому році транш в 1,5 мільярда євро

Україна отримала від Єврокомісії останній в цьому році транш в 1,5 мільярда євро

Фото: YVES HERMAN/REUTERS

Європейська Комісія надала Україні останній цього року транш у розмірі 1,5 млрд євро в рамках макрофінансової допомоги. Загалом протягом 2023 року наша країна отримала суму в 18 млрд євро у вигляді довгострокових пільгових кредитів, повідомила в соцмережі Х (Twitter) голова ЄК Урсула фон дер Ляєн.

— Ми стоїмо на боці нашого сусіда, друга та майбутнього члена, – зазначила вона.

 Урсула фон дер Ляєн наголосила на необхідності продовження допомоги Україні для проведення реформ.

Нещодавно на саміті ЄС Угорщина заблокувала виділення Україні 50 млрд євро на 2024-2027 роки. Тепер лідери Європейського Союзу повинні невдовзі укласти нову угоду, щоб продовжити надання Україні необхідної підтримки для відновлення та проведення реформ.

Попри труднощі, пов’язані з блокуванням фінансової допомоги, Україна залишається у першому ряді отримання зовнішнього фінансування, і з урахуванням уже отриманих 39 млрд доларів у 2023 році, вона розглядає шляхи зменшення потреби у зовнішньому фінансуванні на 2024 рік до 37,3 млрд доларів. Це стає можливим завдяки максимізації доходів держбюджету та іншим заходам внутрішнього ринку запозичень.

21 грудня також стало відомо про те, що Україна отримала від Японії майже мільярд доларів допомоги. Гроші підуть на відшкодування невідкладних та пріоритетних потреб у сфері відновлення та соцдопомоги.  

Джерело

Новини України