У Мінфіні заявили про ризики фінансування бюджету

У Мінфіні заявили про ризики фінансування бюджету

Фото: Міністерство фінансів України Сергій Марченко розповів, за рахунок чого буде фінансуватися держбюджет

Занадто багато запитань щодо ефективності використання коштів за напрямом безпеки та оборони, зазначив Сергій Марченко.

Існують ризики фінансування державного бюджету України в січні-лютому 2024 року. Про це сказав міністр фінансів Сергій Марченко, повідомляє Інтерфакс-Україна у четвер, 21 грудня.

«Ризики у нас є в січні-лютому. На жаль, у січні-лютому рішень, які ухвалені партнерами, недостатньо (для фінансування потреб бюджету на цей період – ред.), щоб ми самостійно могли впоратися. Тому в нас наразі працює механізм плану Б», – сказав Марченко на огляді макроекономічних прогнозів на 2024 рік від Центру економічних стратегій.

За його словами, Мінфін «максимально наближатиме ті ресурси, які може наблизити, на січень-лютий».

Серед таких заходів міністр назвав авансову сплату дивідендів держкомпаній, а також збільшення обсягу запозичень на внутрішньому ринку.

«Ситуація не критична, але є розуміння того, що в цей період нам потрібно максимально покладатися на внутрішній ресурс», – зазначив глава Мінфіну і додав, що його відомство працює в кооперації з Нацбанком.

Він також зауважив, що потенційним ризиком на наступний рік є збільшеня видатків держбюджету на 2025 рік. За його словами, Україна передбачила в законі про держбюджет на наступний рік максимум, який могла виділити на сектор оборони та безпеки.

«Найбільшу невизначеність нам формує сектор безпеки та оборони. Ми не можемо знати наперед, у який момент там чогось не вистачить. Занадто багато запитань щодо ефективності використання коштів саме за цим напрямом», – сказав Марченко.

Нагадаємо, у поточному році Україна вже отримала 39 млрд доларів зовнішнього фінансування. Водночас потреба у зовнішньому фінансуванні на 2024 рік була зменшена до 37,3 млрд доларів.

Разом з тим міжнародна фінансова допомога України у 2024 році поки під питанням. У Конгресі США виникли кладнощі з погодженням понад 60 млрд доларів для України. Це питання буде обговорюватись у січні. Президент Володимир Зеленський вчора висловив сподівання, що «США нас не зрадять».

Тим часом Угорщина заблокувала 50 млрд євро допомоги для України від ЄС. Європейські лідери розглянуть це питання на початку лютого.

Джерело

Новини України