В Україні різко сповільнилося зростання ВВП

В Україні різко сповільнилося зростання ВВП

Фото: ДПСУ Блокування кордону польськими перевізниками вплинуло на ВВП України

Робота морського коридору дозволила частково компенсувати втрати в економіці внаслідок блокади польсько-українського кордону.

За підсумками листопада зростання економіки України уповільнилося до 4,0 (±2%) в порівнянні з 10,5% у жовтні. Про це повідомило Мінекономіки у середу, 20 грудня.

«У підсумку за січень-листопад 2023 року зростання економіки оцінюється на рівні 5,5% у порівнянні з відповідним періодом минулого року», – йдеться в повідомленні.

Вказано, що у листопаді майже місячне блокування польськими автоперевізниками польсько-українського кордону було основним негативним фактором для виробників-експортерів та виробників, залежних від імпортної сировини при доставці продукції автомобільним транспортом.

Водночас, робота українського морського коридору дозволила частково компенсувати втрати в економіці внаслідок блокади польсько-українського кордону. В першу чергу, цим скористались виробники аграрної і металургійної продукції, підприємства з видобування металевих руд та залізничні перевізники.

«За нашими оцінками, позитивні фактори у листопаді дещо переважили баланс впливу на ВВП і у підсумку за попередніми оперативними оцінками Мінекономіки спостерігалося зростання ВВП на рівні 4%», – додали у Мінекономіки.

Раніше стало відомо, що третьому кварталі поточного року зафіксовано зниження ВВП України на понад 10% у порівнянні з другим кварталом. Про це свідчать оперативні дані Держстату.

У свою чергу Нацбанк очікує зростання ВВП на 4,9% за підсумками 2023 року. Регулятор наприкінці жовтня втретє покращив свій макропрогноз на 2023 рік.

Джерело

Новини України