ЄБРР збільшив капітал на €4 млрд заради України

ЄБРР збільшив капітал на €4 млрд заради України

Фото: ЄБРР Це третє збільшення капіталу в історії ЄБРР

Додатковий капітал буде використаний для забезпечення стійких інвестицій у реальну економіку України як у воєнний час, так і в період відновлення.

Керівництво Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) схвалило резолюцію про збільшення капіталу банку на 4 млрд євро, довівши його до 34 млрд євро. Про це повідомляється на сайті установи у вівторок, 19 грудня.

«Додатковий капітал акціонерів буде використаний для забезпечення значних та стійких інвестицій у реальну економіку України як у воєнний час, так і в період відновлення, а також допоможе підтримати пріоритети ЄБРР у всіх країнах, де він працює», – йдеться у повідомленні.

Вказано, що ЄБРР вже надав Україні понад 3 млрд євро кредитів з моменту вторгнення Росії до країни у лютому 2022 року.

Збільшення капіталу набуде чинності 31 грудня 2024 року, а виплати розпочнуться з початку 2025 року.

Це третє збільшення капіталу в історії ЄБРР після аналогічних рішень, ухвалених у 1996 та 2010 роках. Воно слідує за визнанням банком у травні 2023 року того, що підтримка України має бути найвищим пріоритетом банку – зараз і в майбутньому.

Додатковий капітал зміцнить ЄБРР, що дозволить йому продовжувати забезпечувати стійкий рівень щорічних інвестицій в Україну у розмірі близько 1,5 млрд євро у воєнний час, а також мати кошти для збільшення своєї підтримки до 3 млрд євро щорічно після початку реконструкції.

Раніше в ЄБРР заявили, що п’ятирічний період відновлення України після війни буде вимагати додаткових інвестицій у розмірі майже 50 млрд доларів за рік. Зокрема, мова йде про приплив іноземного капіталу.

Джерело

Новини України