Швейцарський парламент пом’якшив вимоги до експорту озброєння


Фото: EPA

Обидві палати парламенту Швейцарії схвалили поправку до законодавства, яка пом’якшує вимоги до експорту озброєння.

Про це повідомляє The Swiss Times.

Попри спротив лівих і «зелених» правоцентристські й праві партії Швейцарії підтримали внесення поправки до Закону про військове озброєння.

Згідно з поправкою, уряд Швейцарії може відхилятися від критеріїв ліцензування експорту зброї за кордон «у виняткових обставинах», а також якщо це відповідає захисту інтересів зовнішньої політики, або ж політики безпеки.

Підписуйтесь на наш Youtube канал

Уряд має повідомити про це комітети з політики безпеки обох палат парламенту не пізніше як за 24 години. До того ж таке відхилення має бути обмежене в часі.

Ініціатори поправки наголосили, що після повномасштабного вторгнення РФ в Україну чинні обмеження не є актуальними. Крім того, вони можуть нашкодити національній збройовій промисловості.

Водночас противники поправки нагадують, що два роки тому парламент Швейцарії вилучав подібне формулювання з пропозиції уряду до народної ініціативи «проти експорту зброї до країн, що перебувають у стані громадянської війни».

Крім того, група «Швейцарія без армії» оголосила про ініціювання референдуму проти перегляду закону.

Нова поправка, теоретично, дозволить Швейцарії схвалювати реекспорт зброї в Україну. Водночас про подібні наміри не повідомлялось.

  • Швейцарія погодилася продати 25 танків Leopard Німеччині за умови, що вони не потраплять в Україну. Це пов’язано з політикою нейтралітету Швейцарії.
  • Нагадаємо, нижня палата парламенту Швейцарії (Національна рада) відхилила 1 червня законопроєкт, відомий як Lex Ukraine, який дозволив би третім державам передавати Україні зброю швейцарського виробництва.
  • Раніше уряд у Берні (Федеральна рада) відмовляв Німеччині, Іспанії та Данії в проханнях про надання зброї Україні. У лютому Швейцарія заборонила Іспанії передати українцям ППО її виробництва.
Новини України