Прогнози українських економістів: що збулося 2023-го

Прогнози українських економістів: що збулося 2023-го

Фото: konkurent.in.ua

У грудні економісти традиційно дають прогнози на наступний рік, але, щоправда, через рік про них навіть не згадують. Адже попереду – новий рік, нові очікування та нові прогнози.

Але погодьтеся: щоб серйозно ставитись до чергових прогнозів, було б непогано проаналізувати, як справдилися старі. Саме це ми сьогодні й зробимо: дізнаємося, хто з вітчизняних експертів виявився найближчим до істини, даючи свої прогнози рік тому.

Зростає лише торгівля

Наприкінці 2022-го українські економісти робили для української економіки два і навіть три прогнозні сценарії. Експерти зазначали, що будь-які очікування формулювати вкрай складно: ситуація змінюється надто стрімко, і щодня з’являються нові факти, події та успіхи на фронті. До того ж було зовсім незрозуміло, чи війна триватиме весь 2023 рік – звичайно, ми всі сподівалися на краще.

Але навіть за таких мізерних вихідних даних економісти цілком чітко прогнозували, що краще за інших почуватимуться виробники і постачальники продукції військового призначення, і навіть споживчий сектор, який продає споживчі товари. Насамперед продукти, затребувані в будь-якій ситуації.

Сьогодні експерти кажуть, що економічна модель України проста як лом. Її суть полягає в тому, щоб отримати міжнародну допомогу, купити на ці гроші імпорт, зняти з імпорту податки плюс зняти податки з доходів фізичних осіб, переважно з військових та бюджетників. По суті, податками оподатковуються лише споживання імпорту та зарплати бюджетного сектору. У результаті отримуємо, що чи не єдиним зростаючим сектором справді, як і прогнозували, є торгівля.

У прогнозах щодо ВВП було надто багато песимізму

З динамікою ВВП більшість експертів не вгадали. Багато хто вважав, що якщо війна триватиме весь 2023 рік, то українська економіка впаде ще на 5-10%.

Найближчим до істини виявився аналітик Данило Монін. Згідно з його прогнозами, у першому кварталі ВВП мав упасти, у другому-третьому – зрости на 5%, і за підсумками 2023 року можна буде говорити про невелике зростання.

Рік, звичайно, ще не закінчився, але вже сьогодні очевидно, що падіння за підсумками 2023 року не буде. І нехай зростання обумовлено виключно низькою базою порівняння, проте це все ж таки «плюс», а не подальший «мінус». Днями Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings вкотре підвищило прогноз зростання ВВП України у 2023 році з 3,5 до 5,1%. Аналітики агентства пояснили ці цифри подальшою адаптацією бізнесу до умов війни, підвищенням споживчої довіри та гарною ситуацією в агросекторі.

А ось з інфляційним прогнозом не вгадав ніхто, оскільки економісти практично одностайно вважали, що інфляція в Україні становитиме не менше 20%.

«Якщо війна триватиме, то інфляція розкрутиться через друкарський верстат, який «включать», щоб покрити дефіцит бюджету. У разі закінчення війни, інфляція перевищить 20% за рахунок високого попиту на внутрішні ресурси, пов’язані з відновленням», — пояснювали експерти хід своїх думок.

Але ці прогнози виявилися надто песимістичні. На сьогодні інфляція, за даними Держстату (листопад до листопада), становить 5,1% і до кінця року кардинально не зміниться.

Щодо ситуації на ринку праці, то, обговорюючи з KP.UA очікування для України, економісти зазначали, що нам слід готуватися до зростання безробіття, і навіть називали конкретні цифри: 30-40% із відходом багатьох у тіньовий сегмент. Згідно з останніми прогнозами Нацбанку, безробіття, за підсумками 2023-го, становитиме 19%.

Курс гривні: девальвації, як і прогнозували, не сталося

Говорячи про курс гривні, економісти загалом були оптимістично налаштовані, оцінюючи ризики девальвації як низькі, хоча й не втомлювалися говорити: динаміка курсу національної валюти головним чином залежить від обсягів зовнішньої допомоги.

Аналітик компанії Esperio Олександр Болтян прогнозував, що в 2023 році курс продажу готівкового долара в Україні коливатиметься в рамках 37-40 гривень, і мав рацію. Щоправда, він вважав, що офіційний курс зберігатиметься фіксованим.

Данило Монін не виключав, що НБУ за погодженням з урядом підніме офіційний курс ближче до 39 грн, але при цьому зазначав, що на готівковому ринку можливе зміцнення курсу.

Нагадаємо, що з 3 жовтня 2023 регулятор таки ввів гнучкий курс, але гривню це не обвалило. У вівторок, 12 грудня, офіційний курс становив 36,87 грн за долар, на готівковому ринку американську валюту купували в середньому по 37,08 грн, а продавали по 37,64 грн.

Джерело

Новини України