В Україні почали працювати дві нові газові свердловини

В Україні почали працювати дві нові газові свердловини

Фото: Нафтогаз Україна розвиває видобуток газу навіть в умовах війни

Обидві свердловини пробурені на одному родовищі – на одній з них зробили бічний стовбур, друга – введена в експлуатацію після буріння.

В Україні введено в експлуатацію дві високодебітні газові свердловини на одному родовищі. Про це повідомила компанія Укргазвидобування у вівторок, 19 грудня

Вказано, що першу свердловину було пробурено ще у 1975 році, але згодом вона перейшла в бездіяльний фонд через технічні ускладнення. Після проведеного аналізу було ухвалено рішення про буріння бічного стовбура і подальше проведення кількох стадій гідророзриву пласта (ГРП).

«Такий підхід виявився успішним, що забезпечило додаткові понад 100 тис. куб. м газу для країни», – заявив керівник Укргазвидобування Олег Толмачев.

Друга оціночно-експлуатаційна свердловина також дає понад 100 тис. куб. м газу завдяки вдалому вибору місця буріння та проведенню чотирьох стадій гідророзриву пласта.

Згідно з повідомленням, на цьому родовищі з 2021 року реалізують план активного буріння. За останні півтора року, попри воєнний стан і пов’язані з ним складнощі, діючий фонд уже поповнили 15 нових експлуатаційних свердловин, бурять і випробовують іще кілька. Цього року родовище вперше за понад 10 років повернеться до річного видобутку понад 1 млрд куб. м.

Нагадаємо, у листопаді в Карпатах запрацювала рекордна газова свердловина. Було відкрито перспективний поклад на родовищі, яке вважалося виснаженим.

А в серпні в Україні відкрили нове родовище газу, запаси якого можуть сягати 1 млрд кубометрів.

Джерело

Новини України