Обсяг товарообігу між Росією та Китаєм встановив історичний рекорд

Обсяг товарообігу між Росією та Китаєм встановив історичний рекорд

Фото: Соцмережі (ілюстративне фото) Обсяг китайсько-російської торгівлі перевищив вже показник всього минулого року

Обсяг торгівлі Китаю з Росією перевищив 200 мільярдів доларів. Це сталося на рік раніше, ніж Пекін і Москва планували.

Китай продовжує стрімко нарощувати торгівлю з Росією. Товарообіг між двома країнами в січні-листопаді досягнув 218,2 мільярда доларів і перетнув позначку в 200 млрд доларів на рік раніше, ніж Пекін і Москва планували. Про це повідомила пресслужба Головного митного управління КНР.   Обсяг китайсько-російської торгівлі за перші 11 місяців перевищив показник всього минулого року в 190 млрд доларів, який вважався рекордним, тож цьогоріч слід очікувати нового рекордного рівня двосторонньої торгівлі.   У порівнянні з січнем-листопадом 2022 року цьогорічний товарообіг між Китаєм і Росією за той же період підскочив майже на третину — на 26,7%.
  Раніше, у 2019 році, Пекін і Москва домовилися впродовж наступних п’яти років, до 2024-го, довести обсяг двосторонньої торгівлі до 200 млрд доларів зі 107 млрд доларів у 2018-му.   У розрізі місяців, у листопаді торгівля Китаю з Росією склала 21,5 млрд доларів, що є найвищим показником за один місяць від лютого 2022 року, коли Москва почала повномасштабне вторгнення в Україну.
  При цьому, в листопаді експорт Китаю до РФ стрибнув на 34% до 10,3 млрд доларів, а темпи зростання імпорту з Росії дещо знизилися — в листопаді зафіксовано збільшення поставок із РФ на 6%, до 11,2 млрд доларів, тоді як у жовтні цей показник становив 9%.

Раніше повідомлялося, що за п’ять місяців з початку 2023 року китайські автовиробники експортували до Росії більше автомобілів, ніж у будь-яку іншу країну. Паралельний імпорт до Росії іномарок сходить нанівець. Навіть поціновувачі преміальних брендів змушені пересідати на китайські автомобілі.

Джерело

Новини України