Росія утримує у полоні 3 574 українських військових, з яких понад 700 — азовці

Чому вже понад чотири місяці не відбувалося жодних великих обмінів полоненими.

У командира азовців Дениса Прокопенка був лист від російського генерала з гарантіями безпеки. Їм обіцяли звільнення з полону через три-чотири місяці. Про це в інтерв’ю ВВС Україна розповів Костянтин Кожекін, офіцер з роботи з особовим складом “Азову”, пише DailyLviv.com.

Захисники Маріуполя залишили територію заводу 16-20 травня 2022-го. Росія підтвердила, що з підземель “Азовсталі” вийшло 2 349 військових. Азовців звідти відвезли до Оленівської колонії № 120 в Донецькій області.

У ніч проти 29 липня 2022 в цій тюрмі сталися вибухи й пожежа в бараку з полоненими бійцями “Азову”. Загинуло щонайменше 54 військових та понад 100 постраждали.

Читайте також: Нове у мобілізації. Ухилянтів хочуть обмежити у правах

Це сталося попри те, що у командира “Азову” Дениса Прокопенка був лист від російського генерала з гарантіями безпеки для українських військових. Костянтин Кожекін розповідає, що на листі стояв підпис першого заступника начальника ГРУ Росії генерал-лейтенанта Володимира Алєксєєва: “Лист за підписом Володимира Алєксєєва був у нашого командира на момент виходу в полон. Це не було ніякою гарантією, тому що будь-які домовленості російська сторона порушує легко”.

Костянтин Кожекін був одним з тих, хто вийшов з “Азовсталі” в травні 2022-го й одразу потрапив до Оленівської тюрми. У ніч, коли там загинули азовці, він був в іншому бараку. Його обміняли у вересні 2022 року.

Те, які саме гарантії безпеки та від кого отримали українські військові при виході з “Азовсталі”, також може вплинути на перспективи розслідування воєнних злочинів щодо українських військовополонених. Ідеться і про національні суди, і про Міжнародний кримінальний суд, пояснюють юристи-міжнародники. За версією України, саме РФ відповідальна за загибель азовців у бараку тюрми.

Костянтин Кожекін розповідає, що після вибухів в Оленівській тюрмі думав, що інших полонених азовців можуть стратити.

Читайте також: Ще шість позасудових страт полонених українських військових підтвердила ООН

Понад 700 азовців залишаються в полоні. Загалом Росія утримує у полоні 3 574 українських військових. Такі дані наводить міністерство реінтеграції України.

Від початку повномасштабного вторгнення, за даними уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця, в рамках офіційних обмінів вдалося повернути 2 598 військовослужбовців.

Втім, уже понад чотири місяці не відбувалося жодних великих обмінів полоненими.

“Це залежить не від нас. Я знаю, що і ГУР, зі свого боку, і всі причетні служби роблять усе можливе для обмінів, але кожного разу вони зриваються російською стороною”, — каже Костянтин Кожекін.

“Ми зі свого боку можемо тільки збільшувати обмінний фонд”, — каже офіцер.

Втім, негласні й неофіційні обміни полоненими впродовж останніх місяців таки відбувалися. Про це в інтерв’ю Associated Press заявив український президент Володимир Зеленський.

“Дуже часто ми обмінюємо (військовополонених — Ред.) не так гучно, не так публічно. Скажу відверто — міняємо прямо на полі бою. Коли в нас десять їхніх полонених, а в них є кілька наших хлопців, — ми обмінюємо. По-різному буває”, — розповів президент.

Читайте також: Зарплати полонених та зниклих безвісти отримуватимуть рідні: Зеленський підписав закон

На думку української влади, Росія зриває обміни полоненими, щоб створювати додаткове напруження в Україні.

«РФ, на мій погляд, станом на зараз прийняла для себе нову стратегію — не повертати практично нікого. Паралельно вони виходять на зв’язок з родичами, як цивільних заручників, так і військовополонених, і намагаються їм розказати, що вони готові повернути всіх і що насправді це Україна нібито не хоче забирати», — заявив на початку грудня український омбудсмен Дмитро Лубінець.

Читайте також: Оприлюднили кількість полонених росіянами українців

Джерело

Новини України