Євросоюз досі імпортує 50% російського скрапленого газу — ЗМІ

Євросоюз досі імпортує 50% російського скрапленого газу - ЗМІ

Імпорт ЄС може ще більше зрости в 2024 році, припускає Нighnorthnews

Видання Нighnorthnews зазначає, що покупцями російського СПГ є до десятка європейських країн.

Європейські країни продовжують імпортувати російський арктичний скраплений природний газ (СПГ) у рекордних обсягах. Про це йдеться в звіті Центру досліджень енергетики та чистого повітря та коаліції Business4Ukraine, повідомляє Нighnorthnews.

«На відміну від Сполучених Штатів, ЄС досі не вводив жодних санкцій щодо імпорту СПГ. У результаті ЄС залишається пунктом призначення для 50% російського експорту СПГ та щомісяця надсилає до РФ понад один мільярд доларів», — наголошується у звіті.

Покупцями російського СПГ є до десятка європейських країн. З них ключовими імпортерами є Бельгія, Іспанія та Франція, на які разом припадає 88% російського імпорту СПГ до ЄС за останні 10 місяців.

«Порти ЄС отримують понад 200 партій з російського заводу Ямал СПГ на рік. Обсяг імпортованого СПГ зараз настільки значний, що перевершив інші види російського викопного палива», — наголошується в звіті.

Імпорт ЄС може ще більше зрости в 2024 році, припускає ЗМІ.

ЄС також сприяє перевалці російського СПГ покупцям за межами континенту. Понад 20%  Ямал СПГ проходить через термінали в Європі, де він перевантажується зі спеціалізованих суден, здатних проходити лід, на звичайні танкери СПГ для подальшого транспортування.

Ключовим вузлом є порт Зебрюгге, де Fluxys, оператор системи транспортування природного газу, керує терміналом регазифікації та зберігання. 

Як ми вже писали, частина чеських трейдерів відновили імпорт російського газу в жовтні. Міністр промисловості й торгівлі республіки Йозеф Сікела запевняє, що в цьому нема потреби.

Джерело

Новини України