Суд у справі падіння Ан-26 з курсантами: чому у полтавському суді відклали засідання 12 грудня

За інформацією: Суспільне Полтава.

Фото із засідання 12 грудня 2023-го року. Фото: Суспільне Полтава

Підготовче засідання у справі щодо падіння літака з курсантами та офіцерами на Харківщині 2020-го року відклали. Засідання Київському райсуді Полтави було призначене на 12 грудня.

Що було під час засідання 12 грудня

На засідання у справі про падіння літака з’явилися, зокрема, обвинувачений Олександр Турінський, захисники деяких обвинувачених, а ще частина учасників була присутня онлайн. Про це з місця події повідомила кореспондентка Суспільного.

Адвокати обвинуваченого В’ячеслава Глазунова Олександр Мунька та Марина Юр’єва, як і минулого засідання, говорили про те, що їхній підзахисний продовжує виконувати бойові завдання і нині не має технічної можливості, щоб долучитися до засідання. Коли така можливість з’явиться, невідомо. Також зазначили, що Глазунов не має намірів затягувати кримінальне провадження, а сторона захисту з’являється на судові засідання.

Частина учасників судового розгляду були присутні за допомогою відеозв’язку. Фото: Суспільне Полтава

"Ми просимо врахувати поважність причин, за яких обвинувачений Глазунов не має можливості узяти участь у судовому засіданні. У матеріалах кримінального провадження міститься його заява особисто написана, у якій він просив у разі надходження клопотань, зокрема, про зупинення провадження, розглядати без його участі", ― сказав адвокат В’ячеслава Глазунова Олександр Мунька.

Представник потерпілих Віталій Погосян заперечив:

"Чинним кримінальним процесуальним законодавством не передбачено такого порядку ― розгляд клопотань за відсутності обвинуваченого. Я вважаю, що неможливо у такому випадку продовжувати підготовче судове засідання".

За його словами, щодо Глазунова можна зупинити кримінальне провадження і слухати стосовно інших, щоб розпочати розгляд.

Фото з місця падіння Ан-26. Державне бюро розслідувань

Адвокатка обвинуваченого Сергія Дроздова Марина Мкртичева повідомила, що участь обвинуваченого у судовому засіданні є обов’язковою. За його відсутності розгляд справи неможливий.

"Не можуть проводитися судові засідання, не можуть розглядатися клопотання, тому що обвинувачений безпосередньо не присутній у суді. Навіть не дивлячись на те, що він представлений своїми захисниками, він не має безпосереднього доступу до правосуддя. А відповідно він може мати іншу думку стосовно заявлених клопотань, він може надавати свої пояснення, свої доводи, свої зауваження стосовно кожного клопотання відповідно до статті 350 КПК України", ― каже Марина Мкртичева.

На її думку, немає підстав для зупинення кримінального провадження. Тому можливо відкласти розгляд справи.

Потерпілі у справі ― матері загиблих курсантів. Фото: Суспільне Полтава

Прокурор Спецпрокуратури у сфері оборони Східного регіону Павло Юхимович сказав, що необхідно відкласти розгляд справи. А також, що він звернувся до командира Глазунова щодо забезпечення його участі у засіданні. Поки відповіді немає.

Решта учасників справи або підтримували рішення про відкладення засідання, або покладалися на розсуд суду. Підготовче засідання у цій справі перенесли на 29 січня 2024-го року.

Окрім того, під час судового засідання 12 грудня адвокатка Дроздова Марина Мкртичева припустила, що можливе затягування справи.

Один із обвинувачених Олександр Турінський та захисники. Фото: Суспільне Полтава

"Виявилося, що в особи (обвинуваченого Глазунова ― ред.) наявні бойові завдання і він не прибуває до зали судових засідань. Раніше він системно прибував до суду. Більше того, нам відомо, що він перебуває у підпорядкуванні, зокрема, пана Турінського. Ми припускаємо, що можуть здійснюватися умисні дії, спрямовані на затягування судового процесу".

Сам обвинувачений Турінський заперечив, що Глазунов перебуває у прямому його підпорядкуванні. А захисниця Глазунова Марина Юр’єва відповіла, що за можливості її підзахисний доєднувався до судових засідань, а документи про виконання ним бойових завдань суду надані раніше. Також додала, що у матеріалах кримінального провадження відсутнє клопотання про зупинення провадження і до Верховного Суду клопотання не подавали.

Справу розглядає колегія суддів. Фото: Суспільне Полтава

Що відомо про авіакатастрофу на Харківщині, у якій загинули курсанти та офіцери

Авіакатастрофа сталася 25 вересня 2020-го року біля міста Чугуїв Харківської області. Під час падіння військового літака "Ан-26" загинули 26 людей: 19 курсантів Харківського університету Повітряних сил та сім офіцерів, члени екіпажу. Основною причиною падіння визнали дозвіл керівництва на польоти конвеєрним способом, повідомляли в ДБР. Серед загиблих був один курсант із Полтавщини ― це 21-річний Андрій Роспотнюк. Його поховали у Миргороді.

Портрет Андрія Роспотнюка. Фото: Суспільне Полтава

У справі — шестеро обвинувачених. Це екскомандувач Повітряних сил Сергій Дроздов, колишній виконувач обов’язків начальника університету Повітряних сил Олександр Турінський, колишній командир військової частини В'ячеслав Глазунов та його ексзаступники Олександр Вовк і Роман Куценко, а ще ― екскерівник управління польотами на аеродромі Олександр Жук.

Матеріали кримінального провадження мали розглядати на Харківщині, але на початку повномасштабної війни передали у Полтаву. Справу розслідують за двома статтями Кримінального кодексу ― це "Недбале ставлення до військової служби" та "Порушення правил польотів або підготовки до них, а також порушення правил експлуатації літальних апаратів, що спричинило катастрофу або інші тяжкі наслідки". Найбільша санкція – до 15 років позбавлення воліПозбавлення волі – кримінальне покарання в Україні, яке полягає в ізоляції засудженого від суспільства та поміщенні його до кримінально-виконавчої установи.

Новини України