Жнива пізніх культур: що на Полтавщині досі не зібрали

За інформацією: Суспільне Полтава.

На Полтавщині поки не зібрали урожай, зокрема, кукурудзи. Фото: Суспільне Полтава

За його словами, нині в області досі не завершили збір буряка та кукурудзи. На це вплинули дощі, які були восени.

"На Полтавщині намолочено 6,5 мільйонів тонн культур, з них зерна майже 5 мільйонів тонн, понад 1 мільйон тонн соняшника та понад 600 тисяч тонн сої. Продовжується збирання кукурудзи на зерно. Цукрового буряка зібрано майже 90% від планових площ", ― розповів Філіп Пронін.

Завершити збір кукурудзи у регіоні можуть до кінця 2023-го року. Фото: Суспільне Полтава

За його словами, поки не зібрали урожай кукурудзи на зерно на понад 110 тисячах гектарів, а також ― більше 3 тисяч гектарів буряка. За сприятливої погоди, кукурудзу можуть обмолотити до кінця року, а зібрати буряк планують до 15 грудня.

Урожай пізніх культур у фермера Вадима Слизька

У господарстві Вадима Слизька у Полтавському районі 2023-го року засіяли 20 гектарів землі соняшником, а 70 гектарів ― кукурудзою. Урожай останньої ще не зібрали.

Керівник фермерського господарства Вадим Слизько. Фото: Суспільне Полтава

Керівник фермерського господарства Вадим Слизько Суспільному розповів:

"Соняшник нам вдалося зібрати, ще як хороша погода була, до дощів. А кукурудзу ми спробували, 10 гектарів прибрали. Ціна на той момент була орієнтовно 3600 (гривень за тонну ― ред.). І від цієї ціни з нас знімали орієнтовно 1500 (гривень ― ред.) з тонни за вологу".

За словами Вадима Слизька, через понаднормову вологість та малу ціну збір кукурудзи відклали до весни 2024-го року. Сподіваються, що тоді вологість зерна зменшиться, його зможуть вигідніше продати.

Вадим Слизько оглядає посіви кукурудзи. Фото: Суспільне Полтава

"Цьогоріч я б не сказав, що дуже хороший урожай кукурудзи. Якщо у нас минулі роки сипала вона по 9―10 тонн з гектара, то цьогоріч вона сипить від 6 до 8. З чим пов’язано? Перш за все з тим, що минулого року ми пізно прибрали. Ми прибрали у січні кукурудзу, тому нам не вдалося виконати основний обробіток ґрунту, тобто оранку. Тому доводилося сіяти під культиватор, під диски", ― розповів Вадим Слизько.

Новини України