Зростання ВВП уповільнилося — Держстат

Зростання ВВП уповільнилося - Держстат

Фото: Пресслужба президента України Економіка України переживає складні часи в умовах війни з Росією

У третьому кварталі поточного року зафіксовано зниження ВВП на понад 10% у порівнянні з другим кварталом, свідчать оперативні дані.

У третьому кварталі 2023 року реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України зріс на 0,7%, тоді як кварталом раніше він збільшився на 0,8%. Про це свідчить оперативна оцінка Держстату, оприлюднена в понеділок, 11 грудня.

«Реальний ВВП у третьому кварталі 2023 року збільшився порівняно з попереднім кварталом на 0,7% (з урахуванням сезонного фактору), а порівняно з IIІ кварталом 2022 року – на 9,3%», – йдеться у повідомленні.

При цьому у другому кварталі було зафіксовано стрибок ВВП на 19,5% після падіння на 10,5% у першому кварталі та 31,4% у четвертому кварталі 2022 року.

Нагадаємо, за підсумками жовтня зростання ВВП України прискорилось до 10,5%. Цьому посприяла стабільна ситуація в енергетиці та робота коридору для руху суден до портів Великої Одеси.

У свою чергу Нацбанк очікує зростання ВВП на 4,9%. Регулятор наприкінці жовтня втретє покращив свій макропрогноз на 2023 рік.

Джерело

Новини України