Гадяцька громада з Полтавщини передала чотири демонтовані пам’ятники у музей на Сумщині

За інформацією: Суспільне Полтава.

Пам’ятники зберігались в Гадячі. Суспільне Полтава

Пам’ятники Олександрові Пушкіну, Карлові Марксу, Василю Чапаєву та Феліксу Дзержинському передали до музею «Парк радянського періоду» у місті Путивль, що на Сумщині. Такі рішення ухвалили в Гадяцькій громаді, де вони і розміщувалися.

Про це Суспільному повідомив регіональний представник Українського інституту нацпам'яті Олег Пустовгар.

Пам’ятник Пушкіну цьогоріч демонтували у селі Біленченківка Гадяцької громади, інші три пам’ятник, присвячені Карлові Марксу, Василю Чапаєву та Феліксу Дзержинському, – ще 2016-го року, розповів Олег Пустовгар. Вони були у Гадячі, Харківцях та у Сергіївці відповідно.

Після демонтажу вони перебували на зберіганні у гадяцькому краєзнавчому музеї.

Усі чотири пам’ятники як експонати передали до музею на Сумщині. Перевозили їх спецтранспортом, витрати на який взяв заклад.

Хто такий Василь Чапаєв, Фелікс Дзержинський, Карл Маркс та Олександр Пушкін

  • За даними інститут нацпам’яті, Василь Чапаєв – фельдфебель Російської імператорської армії, командир дивізії Робітничо-селянської червоної армії, учасник Першої світової війни і громадянської війни у Росії. 1917 року приєднався до більшовицької Російської соціал-демократичної робітничої партії. Організовував військові сили більшовиків на східному березі Волги, загинув 1919-гоу віці 32 років.
  • Фелікс Дзержинський – один із засновників надзвичайної комісії з боротьби з контрреволюцієї та саботажем, був організатором«червоного терору».Дзержинський був ініціатором ленінського масового терору, провокацій, інституту заручників. Керував боротьбою проти українського повстанського руху на території УНР.
  • Олександр Пушкін – російський поет та прозаїк часів Російської імперії.
  • Карл Маркс — один із засновників комуністичної ідеології, яка була частиною ідеології та пропаганди комуністичного режиму.
Новини України