Чому деякі фермери та військові з Полтавщини проти другого етапу земельної реформи

За інформацією: Суспільне Полтава.

Сільськогосподарська техніка. Суспільне Полтава

"Загалом реформа непогана, але не в умовах війни. Беремо холдинги, які обробляють сотні тисяч гектарів землі. Що вони зараз зроблять? Вони викуплять землю у фермерів-одноосібників, які мають в обробітку від кількох десятків гектарів до кількох тисяч гектарів. І цей фермер припинить існування", — каже фермер Олег Горобець.

Проти продажу ділянок юридичним особам і частина військовослужбовців, каже полтавець Тарас Лелюх.

Щодо цього він із побратимами підписав петицію. Її на сайті президента зареєструвала "Всеукраїнська аграрна рада".

"У нас в рази збільшилась кількість учасників бойових дій, членів сімей полеглих і учасників бойових дій, які отримали інвалідність внаслідок війни. Зараз на весь час, коли почалась війна, діє мораторій на приватизацію земель. Відповідно ніхто, навіть учасники бойових дій, не можуть отримати 2 гектари землі. Якщо зараз дозволити по 10 тисяч гектарів землі продавати в одні руки, то учасники бойових дій ніколи не зможуть отримати цю землю, бо вся вона вже буде скуплена", — говорить військовослужбовець, член ГС "Рух ветеранів України" Тарас Лелюх.

Поле вкрите снігом. Суспільне Полтава

"Тому що з літа ми намагались розпочати діалог з профільним комітетом у Верховній Раді, Міністерством аграрної політики, але поки від них ніяких дій, ніяких намірів почути товаровиробників не відбувається. Дивно сьогодні чути, коли теж саме Міністерство аграрної політики скрізь подає інформацію про збитковість галузі в цьому сезоні, про ті негативні фактори – військові дії, які впливають на аграрну економіку, і в той же час вони говорять про те, що реформу не варто зачіпати, ліміти хай зростають", — говорить заступник голови ГС "Всеукраїнська аграрна рада" Денис Марчук.

У Міністерстві аграрної політики на офіційний запит Суспільного відповіли посиланням на статтю.

«Земельна реформа має підсилюватись, а не відкладатись. І будь-які заяви про необхідність загальмувати вступ нових норм – неприйнятні»

Про це заявив міністр аграрної політики Микола Сольський.

"Вартість одного гектара однозначно зросте, і дійсно це матиме певний вплив на дрібних землевласників. На сьогодні складно витримувати конкуренцію з потужними агровиробниками, а коли юридичні особи зможуть відкрито їх купувати, то зрозуміло, що ціна виросте приблизно на першому етапі відсотків на 20. В них землю ніхто не забирає, в них єдине, що впаде купівельна спроможність, це правда, це треба визнавати", — каже доцент кафедри землеустрою Полтавського аграрного університету Вадим Чувпило.

Врожай зібраний фермером. Суспільне Полтава

На продаж земель державної комунальної власності діє мораторій. І це збереже землі для військовослужбовців, каже Вадим Чувпило.

"Цей запобіжний захід, що на період воєнного стану діє така заборона, він якраз збереже земельний ресурс в повній мірі для того, щоб після завершення воєнного стану люди могли ним розпорядитись і забезпечити бійцям, захисникам до 2 гектарів для ведення особистого селянського господарства. Тому ця заборона на сьогодні і є. Що стосується якраз дозволу юридичним особам купувати землі, то варто зазначити, що це не стосується земель державної і комунальної власності, це торкнеться лише приватного сектору", говорить доцент кафедри землеустрою Полтавського аграрного університету Вадим Чувпило.

"Її (реформу – ред.) треба відтермінувати, після перемоги дати можливість кілька років фермеру окріпнути, акумулювати якісь кошти і створити конкуренцію на ринку", — каже фермер Олег Горобець.

Новини України