«Поставлять на тверді ноги, і знову захищати»: реабілітація військових та цивільних у Полтаві

За інформацією: Суспільне Полтава.

Тетяна Вольвач, лікарка з фізичної та реабілітаційної медицини. Фото: Суспільне Полтава

Лікарка з фізичної та реабілітаційної медицини Тетяна Вольвач проводить для військовослужбовця Олександра лікувальну процедуру — підводну тракцію (витягнення – ред.) хребта.

"Постійні навантаження, бронежилети і тому подібне. Почала і спина боліти, віддає біль у руки, ноги. На коліні операцію зробили, і почався біль у спині. І поклали на реабілітацію. Масажі, підводне витягнення, електрофорези", — каже військовослужбовець ЗСУ Олександр.

Антоніна Кондратенко проводить пацієнту фізичну терапію. Фото: Суспільне Полтава

У відділенні реабілітації хворих з порушенням опорно-рухового апарату від початку повномасштабної війни реабілітаційну терапію пройшло майже 600 військовослужбовців ЗСУ, говорить Тетяна Вольвач. Це роблять в обласній лікарні відновного лікування.

Гідрованна. Фото: Суспільне Полтава

"Наразі у нас, якщо порахувати у відсотках, це 90% лежать військові ЗСУ і 10 % цивільних. Тому що, на жаль, усі хворіють і усім потрібна допомога", — говорить лікарка з фізичної та реабілітаційної медицини Тетяна Вольвач.

"Новітній реабілітаційний пристрій зі зручним керуванням для функціонального розгинання рук. Система взагалі призначена для постійної підтримки і повторювальних завдань для дорослих, які реабілітуються після інсульту", — говорить фізична терапевтка Антоніна Кондратенко.

Військовослужбовець Олександр проходить комплексну реабілітацію. Фото: Суспільне Полтава

За словами Тетяни Вольвач, реабілітаційний курс комплексний і триває від 14 до 21 дня.

"Заняття в залі. З механотерапії, тобто на тренажерах. Заняття з ерготерапевтом, з фізичним терапевтом. Масажний кабінет, де проводиться лікувальний масаж, фізіотерапевтичний кабінет, водолікарня. Гідромасажна ванна, аеромасажна ванна, лікувальна скипидарна, хвойна, хлоридна, бішофітна ванна. У нас також є психолог у команді. Тому зі всіма військовими і цивільними працює психолог", — говорить лікарка з фізичної та реабілітаційної медицини Тетяна Вольвач.

Військовослужбовець Олександр Андріанов проходить одну з процедур водолікування — гідрованну. Фото: Суспільне Полтава

"Я вже 20-й місяць перебуваю в ЗСУ. Пройшов і Луганщину, і Донеччину, і на Херсонському напрямку, і на Сумському напрямку. Отримав і поранення, і контузію. + Проблеми зі здоров'ям, проблеми з хребтом, проблеми з ногами, проблеми з головою. Поставлять на тверді ноги, і знову захищати", — каже військовослужбовець ЗСУ Олександр Андріанов.

Реабілітаційна терапія і для військових, і для цивільних, які перебувають на стаціонарному лікуванні, за словами Тетяни Вольвач, безкоштовна.

Новини України