Чоловіки призовного віку у спортзалах або відпочинкових комплексах не є привілейованими — заява ТЦК СП

Вручення повістки не означає, що призовника одразу забирають на війну. Спочатку уточнюють дані, призовник проходить медичний огляд і вже тільки після цього, якщо людина придатна до служби, їй дають мобілізаційне розпорядження.

Так пояснили свої дії у Закарпатській ОТЦК та СП у відповідь на резонансне вручення повістку у відпочинковому комплексі «Косино», пише DailyLviv.com.

«У зв’язку з певним суспільним ажіотажем навколо вручення повісток особам призовного віку у спортивних, відпочинкових та інших закладах краю інформуємо про наступне.

Працівники Закарпатського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки з початку повномасштабного вторгнення і до сьогодні у своїй роботі керуються виключно Законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та іншим суміжним законодавством.

Працівники Закарпатського ОТЦК та СП у законний спосіб продовжують в рамках мобілізаційних заходів вручати повістки. На нашу думку, ті чоловіки призовного віку, які свідомо уникаючи військової служби, займаються у спортивних залах або розважаються у відпочинкових комплексах не є привілейованими порівняно  з військовослужбовцями ЗСУ, які у непростих умовах тримають оборону і б’ють ворога.

Читайте також: Мобілізація добровільна і примусова. Верховна Рада розгляне спеціальний законопроєкт

Принагідно наголошуємо, що вручення повістки не означає, що призовника одразу забирають на війну. Ні! Спочатку уточнюються дані, призовник проходить медичний огляд і вже тільки після цього, якщо людина придатна до служби, видається мобілізаційне розпорядження. Відтак призовник їде вчитися. 

Також повідомляємо про відповідальність за ухилення та будь-яке перешкоджання у видачі повісток! Так, відповідно до частини 1 статті 114 Кримінального кодексу «Перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період» тягне за собою позбавлення волі на термін від 5 до 8 років. 

Читайте також: Верховна Рада змінить законодавство про мобілізацію та демобілізацію

Варто також знати, що у ЗСУ є чимало військових спеціальностей, які не передбачають безпосередню участь у веденні бойових дій, але є важливими для підтримки фронту. Кожен або кожна з вас може ознайомитися на сайті ЗСУ з переліком цих спеціальностей, стати на військовий облік, отримувати гідну зарплату і разом з тим допомагати своїй країні у скрутний час. 

Просимо також зрозуміти, що у ЗСУ це, у першу чергу — люди, у тому числі ваші знайомі, ваші друзі, батьки, чоловіки, сини й доньки, які чекають на заміну або поповнення»,- йдеться у роз’ясненні.

Нагадаємо, в Україні запроваджують «cмарт-мобілізацію».

Джерело

Новини України