Світові ціни на продовольство впали за рік на 11%

Світові ціни на продовольство впали за рік на 11%

Світові ціни на продовольство знизилися на 10,7%

Світові ціни на олії, молочну продукцію, цукор зросли. Водночас ціни на зерно та м’ясо знизилися.

  Світові ціни на продовольство в листопаді цього року порівняно з аналогічним місяцем минулого року знизилися на 10,7%, порівняно з переглянутим жовтневим рівнем вони не змінилися. Про це повідомила продовольча та сільськогосподарська організація ООН ФАО в п’ятницю, 8 грудня.
  Індекс цін на продовольство ФАО, який відстежує щомісячні зміни міжнародних цін на низку продовольчих товарів, що торгуються на світовому ринку, у листопаді становив 120,4 пункта.

Індекс цін на зерно був на 3% нижчий за жовтневий рівень і на 19,4% нижчий за рекордне значення минулого року. Найзначніше за місяць знизилися світові ціни на фуражне зерно — на 5,6%, що насамперед обумовлено різким падінням світових цін на кукурудзу.   Індекс цін на олії підвищився на 3,4% порівняно з жовтнем після трьох місяців безперервного зниження. Це пов’язано з підвищенням світових цін на пальмову та соняшникову олії, яка з лишком компенсувала зниження котирувань соєвої та ріпакової олії.    Індекс цін на молочну продукцію у листопаді порівняно з жовтнем підвищився на 2,2%. Зростання триває другий місяць поспіль. Але в річному вираженні ціни знизилися на 16,9%.   У листопаді було зафіксовано зростання світових котирувань вершкового масла та знежиреного сухого молока, що пов’язано з високим імпортним попитом з боку країн Північно-Східної Азії, обмеженістю запасів та збільшенням внутрішнього попиту напередодні зимових свят у Західній Європі.
  Індекс цін на м’ясо минулого місяця порівняно з жовтнем виявився на 0,4% нижчим, порівняно з листопадом минулого року — на 2,4%. Ці показники відображають невелике зниження цін на м’ясо птиці, свинину та яловичину.   Індекс цін на цукор у листопаді зріс на 1,4% порівняно з жовтнем та на 41,1% — у річному вираженні.   Зафіксоване в листопаді зростання цін на цукор, головним чином, зумовлене зростанням стурбованості у зв’язку зі скороченням експортної пропозиції у світі в поточному сезоні на тлі погіршення видів на врожай у Таїланді та Індії, які є його основними експортерами.   Індекс продовольчих цін ФАО — це середньозважений показник, який відстежує динаміку міжнародних цін п’ять основних продовольчих товарних груп.

Нагадаємо, раніше уряд України скоротив список соціально значущих продуктів. З переліку виключено: цукор-пісок, макаронні вироби вітчизняного виробництва, та масло вершкове жирністю 72,5%.

Джерело

Новини України