Металурги оцінили наслідки підвищення тарифів Укренерго

Металурги оцінили наслідки підвищення тарифів Укренерго

Фото: Getty Images Тарифи Укренерго можуть зрости у 2024 році

Держава може допомогти Укренерго з реструктуризацією кредитів і перенести виплати на період після завершення війни, вважають в Укрметалургпромі.

Підвищення тарифів Укренерго призведе до зниження конкурентоздатності вітчизняних підприємств, адже собівартість продукції буде збільшуватися. Про це сказав президент об’єднання підприємств Укрметалургпром Олександр Каленков в коментарі сайту Minprom.

«Зараз важливо щоб добре працювала логістика, щоб ми могли більше вивозити продукції. І щоб всередині країни не зростала собівартість. В цьому аспекті все, що можна було зробити на підприємствах, вже зроблено, всі внутрішні ресурси використані до останнього. Тож зараз важливо, щоб і держава проводила нормальну політику і контролювала видатки своїх монополій, таких як Укренерго та Укрзалізниця, і надала підприємствам можливість працювати без підвищення тарифів», – заявив Каленков.

Він підкреслив, що сьогодні приватний бізнес не може залучати кошти ні в Україні, ні за кордоном через воєнні ризики. Але держава може допомогти Укренерго реструктурувати борги перед позичальниками, а також перенести виплати на період після завершення війни. Це надасть можливість підприємствам дожити до перемоги, сплачувати податки, зарплати працівникам та продовжувати допомагати ЗСУ.

Каленков висловив переконання, що така ініціатива з боку української влади отримає розуміння у західних партнерів.

«Вони зараз латають дірки у бюджеті. Якщо тарифи зростатимуть, цих дірок у бюджеті буде ще більше, оскільки підприємства будуть закриватись. Тому якщо наші партнери підуть назустріч і допоможуть Укренерго зберегти тарифи, це збереже чималу частку української економіки і врешті решт і наші партнери теж в майбутньому зможуть витрачати менше», – вважає він.

Нагадаємо, 16 листопада Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) схвалила підвищення тарифу Укренерго на передачу та диспетчеризацію електроенергії для бізнесу.

Також у минулому місяці НКРЕКП встановила нові граничні ціни на ринку електроенергії, які почали діяти з 30 листопада.

Джерело

Новини України