Мобілізація добровільна і примусова. Верховна Рада розгляне спеціальний законопроєкт

Серед можливих новацій – запровадження «Сертифікату захисника», фактично аналогу військового квитка, в мобільному застосунку «Дія».

Про це розповідає BBC- Україна, пише DailyLviv.com.

За ідеєю Міноборони, в разі добровільного підписання контракту зі ЗСУ на ім’я громадянина банк відразу ж відкриватиме картку, на якій буде певна сума – орієнтовно до 50 тисяч гривень. Цей проєкт вже почав частково реалізовуватись. Поки що коштом місцевих бюджетів.

Так, наприкінці листопада Одеська міська рада затвердила можливість виплати грошової допомоги в розмірі 20 тисяч гривень мобілізованим. Щоправда, обсяг коштів закладений з розрахунку на одну тисячу добровольців в 2024.

Київська влада запровадила виплати по 30 тисяч гривень новобранцям, які погодяться добровільно мобілізуватись в Збройні сили.

Для просування ідей з добровільного рекрутингу міноборони розпочало широку промо компанію.

Читайте також: Верховна Рада змінить законодавство про мобілізацію та демобілізацію

Однак, скільки вже вдалося мобілізувати військових таким чином – невідомо. Але попередні мобілізаційні плани, з якими ознайомилась ВВС України, вказують на те, що основний акцент все ж буде робитися на розширенні все звичної «примусової» мобілізації.

Для цього представникам ТЦК хочуть надати нові повноваження, які в теорії, дозволять ефективніше налагодити процедури вручення повісток, затримання і доправлення громадян до військкоматів. Зокрема, буде звужено коло громадян, які матимуть право на відстрочку від армії. В першу чергу мова йтиме про позбавлення цього права тих, хто має близького родича з інвалідністю ІІІ групи.

Також скоротять перелік осіб, які зараз мають відстрочку через догляд за особою з інвалідністю І та ІІ групи.

Розглядається також скасування відстрочки для тих, хто вирішить отримувати другу чи третю вищу освіту.

На військовий облік також можуть взяти іноземців, які до отримання українського громадянства служили в збройних силах інших країн, а також осіб, засуджених до тюремного ув’язнення за вчинення кримінальних злочинів.

Крім того, заплановані «мобілізаційні» зміни в Кримінальний кодекс і Кодекс адмінпорушень, зокрема збільшення терміну арешту для порушників, штрафів, а також введення можливості заочно притягати їх до відповідальності.

Планується, що ТЦК отримають більше інструментів для перевірки військово-облікових документів громадян на вулицях, доставки їх у військкомати, оголошення в розшук.

Для цього вони вже не потребуватимуть участі поліцейських. У деяких регіонах ці «новації» вже запроваджені як своєрідні “пілотні проєкти” де-факто. Представники ТЦК перевіряють документи, вручають повістки і навіть забирають військовозобов’язаних прямо на вулиці.

Громадяни будуть змушені мати при собі військово-облікові документи і пред’являти їх на вимогу співробітника ТЦК чи уповноваженого чиновника міської влади.

Читайте також: Провал мобілізації в Україні став більшою проблемою, ніж снаряди для війська — секретар комітету ВР

Серед можливих новацій – запрвадження «Сертифікату захисника», фактично аналогу військового квитка, в мобільному застосунку «Дія». Оновлювати актуальні дані про себе в цьому застосунку військовозобов’язаний буде змушений кожні 60 днів.

Демонструвати цей «сертифікат» громадянин має при реєстрації прав власності на нерухоме і рухоме майно, одруженні/розлученні, для отримання вищої освіти чи медичних послуг, а також для перетину держкордону.

Повістки зможуть вручати не лише особисто під розпис, але і шляхом направлення на електронну пошту чи рекомендованим листом. Після оповіщення громадянин буде зобов’язаний з’явитися до ТЦК протягом 48 годин.

Читайте також: В Україні запроваджують «cмарт-мобілізацію». Що зміниться для військовозобов’язаних

Наявність цих положень в майбутньому проєкті закону публічно підтвердив представник президента у Верховній раді Федір Веніславський. Цей механізм називається «публічна повістка», сказав він.

«Ці норми мають спростити отримання повістки і не дозволяти людям зловживати тим, що він нібито не отримує повістку і не порушує закон», – повідомив він в інтерв’ю «РБК-Україна».

7 грудня вже після виходу цього матеріалу президент Володимир Зеленський увільнив Веніславського від виконання обов’язків свого представника у парламенті.

Нагадаємо, навесні 2023 року було законодавчо закріплено, що офіцерами ставатимуть без військової освіти, але з бойовим досвідом.

Джерело

Новини України