Кого й коли демобілізують. У новому законі планують розширити перелік підстав для звільнення армійців

Є пропозиції від депутатів встановити обмеження в 24 чи 36 місяців служби, однак вони не знаходять підтримки серед військового командування.

Про це розповідає ВВС Україна, пише DailyLviv.com.

Одне з найбільш дискусійних питань – це демобілізація військових, які воюють вже майже 2 роки. Це питання підіймалося ще рік тому, але вихід зі ситуації влада так і не знайшла.

Проблема в тому, що Україна не має ані часу, ані можливостей фактично одночасно звільнити зі ЗСУ сотні тисяч людей, які були мобілізовані на початку повномасштабного вторгнення.

Наразі дискусії продовжуються. Є пропозиції від депутатів встановити обмеження в 24 чи 36 місяців служби, однак вони не знаходять підтримки серед військового командування, каже ВВС Україна джерело у владі.

«Генштаб і інші силовики кажуть, що виступають взагалі проти демобілізації як такої аж до кінця війни. Шукаємо можливості їх переконати у зворотному», – сказав співрозмовник.

Поки що ж пропонується лише збільшити кількість відпусток та провести демобілізацію військовослужбовців-строковиків, термін служби яких завершився. Тобто це ті солдати, які були призвані в 2020-21 роках на строкову службу на 18 місяців, але через запровадження воєнного стану не отримали змоги звільнитись зі Збройних сил.

Крім того, планується розширити в законі перелік підстав для звільнення армійців. Зокрема таке право за власним бажанням отримають іноземці, які долучились до ЗСУ, військові, звільнені з полону (крім тих, хто добровільно здались ворогу), інваліди І і ІІ групи, курсанти-жінки.

Читайте також: Мобілізація добровільна і примусова. Верховна Рада розгляне спеціальний законопроєкт

Новації, які планує запровадити українська влада, ВВС Україна попросила оцінити полковника запасу, експерта Центру оборонних стратегій Віктора Кевлюка. В 2014 році, коли Київ був змушений вперше вдатися до проведення мобілізації військовозобов’язаних, він відповідав за цей процес у західних областях України.

Фахівець вважає, що кардинально не змінивши систему примусу, держава не отримає ефективну процедуру комплектування армії.

«Конституція пише, що захист вітчизни є обов’язком. А обов’язок передбачає примус. Якщо держава не хоче примусово забезпечити захист самої себе, то вона врешті програє війну». Віктор Кевлюк має великий скепсис щодо дієвості запровадженого добровільного рекрутингу військових. «Яка ймовірність того, що ІТ-вець вибере собі професію штурмовика? ЗСУ зараз потрібні піхотинці. Цю війну виграє піхота, а не ІТ-вці», – каже він. На його думку, всі ті, хто хотів добровільно приєднатися до Збройних сил, вже приєдналися.

«Вакансії найбільш затребуваних в ЗСУ професій будуть висіти завжди і туди будуть йти або ніхто, або вкрай мала кількість людей: романтики, дилетанти, заробітчани і ті, хто не розібрався, куди вони йдуть…Це ніяк не вирішить проблеми Збройних сил і абсолютно не покращить ситуацію».

Читайте також: ЗСУ потребують дуже багато водіїв, слюсарів, газозварників, будівельників

Експерт визнає, що навіть у випадку повномасштабної мобілізації в Україні, людські ресурси обох країн є неспівмірними. Але зауважує, що шанс ЗСУ на перемогу є в нестандартному підході до ведення бойових дій.

«Ми можемо говорити про 2-3 млн мобілізаційного ресурсу в Україні. Ресурс російський 22-25 млн…Не варто порівнювати. Але ми сильні там, де ми ведемо асиметричні дії, до яких противник не готовий».

Міноборони станом на момент виходу статті не відповіло на запит ВВС Україна щодо змін в процесі мобілізації.

Очільник провладної фракції «Слуга народу» Давид Арахамія раніше заявив, що новий закон має бути проголосований принаймні в першому читанні вже до кінця поточного року.

Однак слід нагадати, що навіть якщо парламент підтримає ці нововведення, вони набудуть чинності лише після підпису президента.

Нагадаємо, що нещодавно секретар РНБО Олексій Данілов сказав, що військових строкової служби, у яких закінчився термін, передбачений законом, демобілізують найближчим часом.

Джерело

Новини України