За тиждень у жителів Краматорського району шахраї викрали понад 400 тисяч гривень

Майже кожний другий громадянин, який став жертвою аферистів, постраждав при купівлі товару через інтернет, погодившись переказати кошти наперед.

Поліцейські неодноразово попереджали громадян про різні шахрайські схеми: допомога знайомому та купівля через інтернет. Однак громадяни продовжують йти на поводу шахраїв.

Цього тижня шестеро громадян постраждали від дій аферистів. Суми збитків — від 5 до 202 тисяч гривень. Вже потім, розповідаючи поліцейським, як все відбувалося, люди й самі не розуміють, як змогли перевести комусь гроші. Не розуміють, і того, як могли по суті самі віддати свої кошти заздалегідь (за товар чи послугу), коли неодноразово чули застереження про шахрайські схеми.

У двох випадках потерпілі хотіли придбати авто і перерахували аферистам 105 та 202 тисячі гривень. Ще двоє громадян перевели 5 та 23 тисячі «знайомим». Заявники розповіли, що отримали повідомлення з проханням про фінансову допомогу. Згодом виявилося, що ці смс їм надіслали шахраї, які взломали акаунти друзів у соцмережах. Також двоє людей постраждали при купівлі товару через Інтернет. Збитки – 20 та 67 тисяч гривень.

За всіма фактами відкриті кримінальні провадження за ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України.

Шановні громадяни! Щоб не стати жертвою зловмисників будьте обачними при будь-яких операціях у мережі інтернет та спілкуванні з незнайомими людьми. Не погоджуйтесь відразу на вимоги та пропозиції, які можуть виявитись частинами шахрайських схем.

Джерело

Новини України