У Раді оцінили скорочення митних платежів через блокаду кордону

У Раді оцінили скорочення митних платежів через блокаду кордону

Фото: Getty Images Блокада кордону нанесла потужний удар по економіці України

Мова йде про величезні гроші, які конче потрібні Україні в умовах війни, зазначив Данило Гетманцев.

За підсумками листопада держбюджет України втратив 9,3 млрд гривень надходжень митних платежів через блокаду трьох пропускних пунктів на кордоні з Польщею. Про це сказав голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в ефірі телемарафону у вівторок, 5 грудня.

«Якщо говорити про бюджет, то за результатами листопада ми можемо чітко визначити, що бюджет втратив 9,3 млрд гривень від недонадходження митних платежів. Це величезні гроші, які недоотримала армія, яка воює, які конче нам сьогодні потрібні», – сказав він.

Гетманцев також підтвердив інформацію Мінекономіки про зменшення експорту на 40% через відповідні сухопутні пункти пропуску.

«На сьогодні ми маємо недовиконання плану митниці на 19%. Це при тому, що жовтень митниця перевиконала. Тому вкрай негативні наслідки від зазначеної провокації», – підкреслив він.

Нардеп також нагадав про заяви від перевізників «про втрати 400 млн євро тільки за перші два тижні цієї безглуздої блокади».

Нагадаємо, 6 листопада на польсько-українському кордоні розпочався страйк перевізників Польщі. Вони вимагають скасувати транспортний безвіз для України та повернути для українських водіїв систему дозволів.

Однак 4 грудня у Кабміні заявили, що Україна виконала усі заходи щодо розблокування кордону з Польщею, про які домовлялися з Європейською комісією та Варшавою. Там також зазначили, що у питанні блокади кордону вже є зрушення, оскільки було відкрито пункт пропуску Угринів — Долгобичув.

Джерело

Новини України