Стійкість та незламність в умовах війни: як розвивається культурна галузь у Кам’янському

У Кам’янському від початку листопада цього року утворилася нова структура – Управління культури, яке раніше входило до складу Департаменту з гуманітарних питань (відтепер Департамент освіти).  Керівником новоутвореного Управління призначили Жаннету Сокуренко, яка до цього очолювала КЗ КМР «Кіноконцертний зал «МИР». 
Зазначимо, що Управлінню культури підпорядковуються: Музей історії міста, театр ім. Лесі Українки, кіноконцертний зал «Мир», Централізована бібліотечна система, Будинок культури у Карнаухівці, комунальні заклади спеціалізованої мистецької освіти.
Ми поспілкувалися з Жаннетою Вікторівною та дізналися про плани з розвитку культури, популяризації місцевого культурного надбання та нові виклики, які стоять перед новоствореним управлінням.
Про виклики під час воєнного стану
Як розповіла начальник управління культури, культурний фронт, як і інші галузі, отримав нові виклики з початком повномасштабної війни. Культурна галузь впевнено та активно долучилися до підтримки наших військових у різних сферах: це збори на автівки та гуманітарну поміч для наших захисників, на місцевому рівні – це проведення різноманітних благодійних акцій та заходів. «Те, що ми робили від початку великої війни, ми продовжуємо робити у посиленому режимі і зараз», – акцентувала Жаннета Сокуренко.
Начальник Управління культури зазначила, що саме у часи сьогодення особливо важливо розвивати та популяризувати українську культуру, сприяти відновленню та укріпленню її на суспільному рівні.
Про популяризацію та розвиток закладів культури міста
Кожен заклад культури має свої здобутки та напрацювання, які постійно удосконалюються та виходять на новий рівень. Зусилля керівників цих закладів спільно з адміністрацією міста спрямовані на поширення досягнень не тільки на місцевому рівні, а й далеко за його межами.
Так, наприклад, Музично-драматичний театр ім. Лесі Українки наразі вже має три окремих заклади, в яких постійно відбуваються різні культурні події – це основна та нова сцени театру, а зараз вже додалася і мала сцена, де розташувався ляльковий театр. «Всі ці культурні площини затребувані нашими містянами, люди із задоволенням приходять, аби насолодитися виставами», – додала Жаннета Сокуренко.
«Що стосується розвитку кіноконцертного залу «МИР», то на його основі ми маємо комунальний заклад, який економічно більш доступний містянам, ніж приватні. – Акцентувала начальник управління культури. – На його базі створений 3-D кінотеатр та сучасний концертний зал, в якому виступають відомі українські зірки».
Культура – як спосіб лікування людської душі
Начальник управління культури розповіла, що наразі багато заходів, що відбуваються у місцевих закладах, спрямовані на підтримку емоційно-психологічного стану людей. Адже у цей надважкий для нашої країни час важливим є залучення людей до культурного життя, вважає Жаннета Сокуренко.
Так, наразі у кіноконцертному залі «МИР» функціонують 5 гуртків для дітей. «Окремо можна відзначити цирковий гурток, який існував і раніше, але зараз вже має сучасну арену», – додала начальник управління культури.
Варто відзначити, що за останні два роки вихованці гуртка «Арена сміливих» займала 5 перших місць на всеукраїнських конкурсах. Свою майстерність повітряні гімнасти мають можливість розвивати на спеціально обладнаній сучасній арені.
Підтримка талантів
Місто завжди дбало про те, аби популяризувати місцеві творчі колективи на різних рівнях, зауважила Жаннета Сокуренко. І з початком великої війни таке сприяння з боку міської влади не зменшилося. Постійно проводяться різноманітні міські конкурси та фестивалі, на яких творчі колективи заявляють про себе спочатку на місцевому рівні, а далі – на обласному та всеукраїнському. Так, наприклад, актори музично-драматичного театру нещодавно гідно представили наше місто у Польщі. Успішно відзначаються здобутки міського музею. Наразі він співпрацює з чотирма країнами: гідно просуває нашу культуру та самобутність по всьому світу.
Те ж стосується і конкурсів, які у нас відбуваються: юних художників та співаків та багато інших. «Останні роки велика увага в нашому місті приділяється розвитку можливостей для талановитих людей у різних напрямках: для них створюються сучасні простори, де вони можуть себе реалізувати та розвивати свої дарування», – додала начальник Управління культури. «Відокремлення Управління культури в окрему структуру дасть можливість ще ефективніше та яскравіше показати здобутки та напрацювання у сфері культури нашого міста», – зауважила Жаннета Сокуренко.
Про плани на майбутнє 
За дорученням міського голови Управління культури почало працювати над створенням майданчиків з застосуванням арт-терапії на базі культурних закладів. Вони мають на меті залучати дорослих людей у так звані клуби по інтересах. Планується, що це буде об’єднання на одній території різних видів мистецтв одночасно: приміром, художніх майстер-класів, творчих музичних заходів для батьків та дітей. Щоб кожен міг обрати та долучитися до тієї діяльності, яка йому по душі. «Це дасть можливість людям, по-перше, спілкуватися та знизити рівень тривожності та почуття самотності», – зауважила Жаннета Сокуренко.
«По-друге, люди зможуть знайти нові знайомства, друзів та хобі, що буде сприяти покращенню емоційного стану та навіть можливість змінити життя докорінно», – додала начальник управління культури.
Особливу увагу приділять військовим, які повертаються додому та їхніх родин. Таким чином, люди, які пережили страшні, травмуючі події, долучаючись до культурної сфери, будуть мати можливість відновлюватися та адаптуватися у цивільному житті. Це дасть змогу їм знайти однодумців та втілити у життя свої здібності та таланти.
Планується створення окремого проєкту разом з Управлінням молоді та спорту, який об’єднає спортивні гуртки з культурними заходами.
«Ще є багато планів та напрацювань щодо розвитку нашого культурного фронту, деякі тільки-но започатковуються, але ми впевнено націлені втілити їх у життя, аби наша українська культура засяяла новими фарбами», – резюмувала Жаннета Сокуренко.

Джерело

Новини України