Настрої бізнесу в Україні погіршилися

Настрої бізнесу в Україні погіршилися

Фото: Unsplash Настрої українського бізнесу погіршуються

Бізнес погіршив оцінки своєї діяльності через безпекові ризики, ціни на електроенергію та брак кадрів, свідчить опитування НБУ.

Українській бізнес у листопаді знову мав негативі очікування щодо результатів діяльності своїх підприємств у найближчій перспективі. Про це повідомила пресслужба Національного банку в п’ятницю, 1 грудня.   Так, індекс очікувань ділової активності (ІОДА) залишився нижче нейтрального рівня (50 пунктів) та склав 49,31.   Зазначається, що воєнні дії та їх наслідки, посилення безпекових ризиків, розрив логістичних ланцюгів, певне обмеження пропозиції електроенергії та її здорожчання для бізнесу, податкові зміни, звуження інвестиційного попиту, а також брак кваліфікованих працівників продовжували стримувати економічну активність підприємств та негативно вплинули на їхні очікування.   Підприємства торгівлі залишаються єдиним сектором економіки, що прогнозує поліпшення результатів своєї діяльності завдяки сповільненню інфляції, сталому внутрішньому попиту та збільшенню пропозиції товарів.

Настрої бізнесу в Україні погіршилися

    На тлі подальшого зростання закупівельних цін учасники опитування очікують зростання цін/тарифів на власну продукцію/послуги.   Оцінки щодо зайнятості залишаються стриманими. Керівники усіх секторів продовжують очікувати скорочення загальної чисельності працівників, найбільше — в секторі будівництва.   Щомісячне опитування підприємств проводилося з 6 до 23 листопада. В ньому взяло участь 460 підприємств.

Нагадаємо, в липні в Україні повернули довоєнні податки. Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт про скасування єдиного податку 2% і часткове зняття мораторію на перевірки бізнесу.

Рада бізнес-омбудсмена отримала від підприємців 310 скарг щодо недобросовісної поведінки державних контролюючих органів та закрила 180 справ за результатами роботи у третьому кварталі 2023 року. На початок листопада тривало розслідування 99 справ.

Джерело

Новини України