У Євросоюзі погодили 50 млрд євро для України

У Євросоюзі погодили 50 млрд євро для України

Фото: Getty Images Йоганнес Хан запевнив, що Україна отрима 50 млрд євро

Пропозиція Єврокомісії надати 50 млрд євро не оскаржується жодною із країн ЄС, зазначив Йоганнес Хан.

Країни Євросоюзу погодили пропозицію Єврокомісії підтримати Україну кредитами та грантами на суму 50 млрд євро протягом наступних чотирьох років. Про це сказав єврокомісар з питань бюджету Йоганнес Хан, повідомив телеканал Sky News в четвер, 30 листопада.

Вказано, що уряди ЄС ведуть перемовини щодо перегляду довгострокового бюджету блоку після того, як Комісія запропонувала, щоб країни-учасниці виділили додаткові кошти до спільного бюджету, більшість з яких для України.

«Центральне – це підтримка України. Це ніхто не заперечує, навіть за масштабом», – сказав Йоганнес Хан.

Нагадаємо, 17 жовтня Європарламент підтримав ініціативу Єврокомісії щодо створення Фонду допомоги Україні Ukraine Facility на 50 млрд євро на 2024-2027 роки.

Ukraine Facility передбачає виділення кредитів на загальну суму 39 млрд євро на строк до 35 років з пільговим періодом до 2034 року. Ще 8 млрд євро – це гранти в межах Української інвестиційної рамки, це фінансування надходитиме через МФО.

Крім того, програма передбачає 2,5 млрд євро на гранти, технічну допомогу та інші заходи підтримки, у т.ч. покриття відсотків за кредитами на 39 млрд євро (орієнтовно 1-1,5 млрд євро), фінансування робіт із притягнення РФ до відповідальності, а також близько 500 млн євро на адміністрування самої програми Ukraine Facility.

Як повідомлялося, Євросоюз вже надав Україні різну допомогу на 81 млрд євро з початку повномасштабного вторгнення Росії. У 2023 році лише фінансова допомога ЄС для України вже сягнула 16,5 млрд євро.

Джерело

Новини України