НБУ зняв усі обмеження на продаж валюти населенню

НБУ  зняв усі обмеження на продаж валюти населенню

Фото: pixabay.com

Національний банк України скасував усі обмеження для банків та фінансових установ на продаж готівкової валюти населенню. Як повідомляє НБУ, зміни набирають чинності першого грудня.

Наголошується, що це повинно сприяти мінімізації різниці між готівковим та безготівковим курсами. А також допоможе стабілізувати курсові очікування і підвищить стійкість валютного ринку.

— Де-факто наявність таких обмежень – це одна з причин множинності обмінних курсів. Відповідно знімаючи їх, ми маємо підстави очікувати, що це дасть нам змогу утримувати на мінімальному рівні різницю між курсами: готівковим та безготівковим, — зазначив голова НБУ Андрій Пишний.

На початку жовтня НБУ оголосив про введення гнучкого курсу долара. Головна мета введення була обмежити курсові коливання, уникаючи різкого ослаблення гривні чи значного її зміцнення. Це стратегічне рішення призначене для забезпечення стабільності валютного ринку.

Не менш важливим був крок, зроблений наприкінці серпня, коли НБУ дозволив банкам реалізовувати безготівкову валюту населенню на суму до 50 тисяч гривень без додаткових зобов’язань. Це призвело до помітного зниження курсу долара та сприяло підтримці фінансової легкості для населення.

Джерело

Новини України