«Я піклуюся про своє здоров’я»: у Полтаві влаштували безплатне тестування на ВІЛ

За інформацією: Суспільне Полтава.

У Полтаві влаштували безплатне тестування на ВІЛ. Фото: Суспільне Полтава

"Згідно зі статистикою кожна друга людина ВІЛ-позитивна не знає про свій статус, тому дуже важливо для того, щоб вчасно зреагувати на ВІЛ-інфекцію, для того, щоб вчасно звернутися за допомогою, знати про свій ВІЛ-статус. Чим раніше людина дізнається про свій ВІЛ-статус, тим раніше вона може звернутися до відповідного фахівця, отримати антиретровірусну терапію та вести нормальний спосіб життя, який нічим не загрожує її здоров’ю", — каже керівниця відділу громадського здоров’я БО "Світло Надії" Іванна Данилишина.

Експрес-тестування анонімне та безплатне. Результат через 15 хвилин, каже медсестра Зінаїда Шестопал.

"Приходить людина, ми її записуємо, кодуємо (для анонімності – ред.). От сама тест-система, набирається скарифікатором капілярна кров з пальчика, крапається на планшетку. Підписується, ставиться нумерація. І через 15 хвилин готовий результат", — говорить медсестра обласного центру профілактики та боротьби із ВІЛ/ СНІД Зінаїда Шестопал.

Медсестра Зінаїда Шестопал. Фото: Суспільне Полтава

"Якщо у когось виявляють позитивний результат, ми надаємо консультації, супроводжуємо людину у центр СНІДу, де з ними в подальшому працює лікар-інфекціоніст", — каже соціальний працівник БО "Світло Надії" Едуард Воронін.

"Також у нас є оральні тести, слиновий, які можна використати вдома або дати своєму партнеру, який не зміг сьогодні тут протестуватися. І разом із тестуванням також наші соціальні працівники, наші волонтери з медуніверситету студенти надають консультування, роз’яснення громадянам", — каже керівниця відділу громадського здоров’я БО "Світло Надії" Іванна Данилишина.

Марія Мись, місцева жителька. Фото: Суспільне Полтава

21-річна Марія Мись пройшла експрес-тестування на ВІЛ у Полтаві.

"Я сьогодні прийшла протестуватися тому, що я піклуюся про своє здоров’я, працюю в медичній сфері, для мене це важливо", — каже Марія Мись.

За словами Іванни Данилишиної, станом на 1 червня 2023-го року на обліку в області перебуває 3 818 людей з ВІЛ-позитивним статусом.

Новини України