До уваги кам’янчан: вода може подорожчати на 50%

Для повноцінної роботи водоканалів тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення у 2024 р. необхідно підвищити на 50%. Про це заявив президент Асоціації “Укрводоканалекологія” Дмитро Новицький, передає Укрінформ.
“Оскільки тарифи на цей рік не були встановлені, то на 2024 рік їх потрібно підвищити приблизно на 50%”, – заявив Новицький.
Він нагадав, що востаннє тарифи для водоканалів переглядалися 2021 року на 2022 рік. Влітку 2023 року їх планували підвищити на третину, але рішення скасували.
“Минулого року відбулося збільшення окремих складових (тарифу) як вартість електричної енергії, матеріалів, обладнання для ремонту, реагентів. Загалом вартість складових зросла у 1,5-3 рази. Крім того, 2021 року, коли встановлювали тариф, не врахували заробітну плату. Нині вона середня в галузі — приблизно 10 тис. грн. Через це ми маємо відтік кадрів”, — пояснив Новицький.
Як повідомлялося, наприкінці червня НКРЕКУ встановила нові тарифи на воду для 33 водоканалів та АТ “Укрзалізниця”. Середньозважене зростання склало 32%.
Однак президент Володимир Зеленський розкритикував рішення НКРЕКУ про підвищення тарифів на водопостачання для населення, назвавши його ганебним і непрофесійним. Наступного дня НКРЕКУ скасувала своє рішення.

Джерело

Новини України