«Будемо перевіряти скарги»: чи справді вагітній жінці з Полтави відмовили в УЗД

За інформацією: Суспільне Полтава.

Вагітна Рената Щербань. Суспільне Полтава

"Я стою на обліку в жіночій консультації при міському пологовому будинку. Ця лікарка мені порадила дуже, що це обов’язково зробити на 34-му тижні УЗД. Мій лікар, у якого я стою на обліку, видав направлення електронне і паперове роздрукував", — розповідає місцева жителька Рената Щербань.

Зі слів жінки, у медзакладі їй відмовили в обстеженні.

"Я прийшла в кабінет УЗД, бо там треба в самому кабінеті записуватись. Я кажу: "Можна записатись?". Вона: "Можна". Я кладу на стіл направлення, лікар дивиться і говорить: "Ой, а у вас направлення від міської лікарні, а ми обласного підпорядкування. Чого ви всі сюди йдете? У нас тут і своїх пацієнтів вистачає, ще й ви. Ідіть туди, де ви стоїте на обліку"", — каже місцева жителька Рената Щербань.

Жінці в обстеженні не відмовляли, каже лікарка УЗД обласного перинатального центру Юлія Шупта.

Юлія Шупта, лікарка УЗД обласного перинатального центру. Суспільне Полтава

"У той день я проводила обстеження складній пацієнтці, бо в неї почалася кровотеча. І відкрилися двері, без стуку зайшла жінка і попрохала її записати на планове обстеження на наступний тиждень. Медсестра подивилася і сказала, що на той тиждень нема обстеження. І ми хотіли їй запропонувати або наступний тиждень, або почекати в черзі, але жінка емоційно сказала: "Чи ви будете мене записувати?". Ми сказали: "На цей тиждень ні". Вона розвернулася і пішла", — говорить лікарка УЗД обласного перинатального центру Юлія Шупта.

"Усі жінки з інших областей, з інших лікувальних закладів Полтавської області мають право і проходять у нас обстеження. Якщо навіть немає направлення, жінка прийшла без направлення, лікарі її все одно подивляться, попросять лікаря на прийомі сформувати це направлення. Якщо виникає ургентна ситуація, у жінки є скарги якісь, то ми, зазвичай, проводимо обстеження у цей же день", — каже заступниця головного лікаря полтавської обласної лікарні Вікторія Ващенко.

Рената Щербань каже, що через інцидент лишила скаргу на гарячій лінії Міністерства охорони здоров’я.

Апарат для ультразвукової діагностики. Суспільне Полтава

"Від громадянки Ренати Щербань надійшло дві скарги. Ці скарги будуть розглядати. Будемо перевіряти ті факти, які там надані і обов’язково буде надана відповідь Ренаті Щербань на її скарги. Термін розгляду таких скарг до одного місяця, але ми завжди робимо це набагато швидше", — розповідає головний спеціаліст обласного департаменту охорони здоров’я Ігор Пирогов.

За словами Ігоря Пирогова, жінки мають право проходити ультразвукове обстеження у будь-якому медзакладі держави, який має договір з Національною службою здоров’я України.

Новини України